A legszebb téli arcát mutatta meg nekünk a Magas-Tátra

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. január 25. 18:26

A tél minden örömét és szépségét kiélvezhettük azon a sajtóúton, melyre a Slovakia Travel invitálta szerkesztőségünket. A négynapos kiránduláson a Magas-Tátra aktív kikapcsolódási lehetőségeit és hedonista örömeit egyaránt volt alkalmunk kipróbálni.

Intenzív havazás után a legszebb arcát mutatta nekünk a téli Magas-Tátra. Budapestről mindössze 4 órát kellett utaznunk ahhoz, hogy az itthoni esőt hátrahagyva megérkezzünk a tél mesebeli birodalmába, 2500 méter fölé magasodó, sziklás ormok és vastag hópaplannal borított hegyoldalak közé.

2500 méter fölé magasodó csúcsok között

Fotó: turizmus.com / Pintér Tünde

Jégdóm, jégszoborfaragó-verseny és szánkózás Tarajkán

A szüntelenül szakadó hó és Ótátrafüred (Stary Smokovec) hófehérbe öltözött utcái mágnesként vonzották a téli élményekre áhítozó csapatunkat, így nem bántuk, ha a szobák elfoglalását és az ebédet követően egyből belevetettük magunkat a havas kalandokba.

Szálláshelyünkről, a Grand Hotel Bellevue-ből rövid sétával elértük a 7 perc alatt 255 méteres szintkülönbséget leküzdő fogaskerekű vasút alsó állomását és a Tarajkára (Hrebienok) repítő siklót, mellyel szlovákiai látogatásakor II. Erzsébet angol királynő is utazott.

A tengerszint felett 1272 méter magasan fekvő Tarajkáról számos népszerű turistaútvonal indul, az állomás szomszédságában nagy kapacitású önkiszolgáló étterem kínál felmelegítő fogásokat. Télen legtöbben szánkóval érkeznek ide, hogy az alsó állomásig vezető 2,5 kilométeres utat visszafelé ródlin száguldva tegyék meg. A kivilágított pályán a hét adott napjain éjszakai szánkózásra is van lehetőség.

A Tátrai Jégdóm idén a jeruzsálemi Szent Sír-templomot mintázza

Fotó: turizmus.com / Pintér Tünde

De nem csak a csúszás vagy a frissítő téli séták kedvéért érdemes ellátogatni ide: a fagyos szépségű Tátrai Jégtemplom a Tátra leglátogatottabb attrakciója a hideg évszakban. A 2022-ben 10. alkalommal emelt, egészen áprilisig látogatható jégdóm ebben a szezonban a jeruzsálemi Szent Sír-templomot mintázza.

Bónuszként, a harmadik itt töltött napon különleges élményben volt részünk: alkotás közben csodálhattuk a Tatry Ice Master nemzetközi jégszoborfaragó verseny résztvevőit.

Készül a jégszobor

Fotó: turizmus.com / Pintér Tünde

Az eseményre 10 nemzetközi csapatot és két nap alatt 5000 érdeklődőt vártak a szervezők.

 

Síelés kompromisszumok nélkül

A Magas-Tátrába indulóknak nem kell nagy távolságokra készülniük, Európa legkisebb magashegységének vonulata mindössze 26 kilométer hosszan terül el, így bárhol szállunk meg, az attrakciókat autóval vagy a Tátrai villanyvasúttal (TEŽ) könnyen és gyorsan elérjük.

Tökéletes hóviszonyok vártak bennünket a hétvégén

Fotó: Marek Hajkovsky

Ezt a síelés szerelmeseinek is érdemes szem előtt tartaniuk, a régióban ugyanis két nagyobb és egy kisebb síterep csalogatja a sportág szerelmeseit. A Csorba-tónál és a Tátralomnicon lévő pályát a tanulmányút során nekünk is alkalmunk nyílt letesztelni. A különböző nehézségű pályák, a tökéletes hóviszonyok és a nagy kapacitású felvonók remek kombinációt alkottak és tökéletes síélményt nyújtottak csapatunk kezdő és haladó tudású tagjai számára egyaránt. A sorban állás hétvégén is minimális volt, a pálya sokáig megőrizte jó minőségét, így a rendelkezésre álló időt maximálisan ki tudtuk használni.

Tátralomnic (Tatranská Lomnica) 12 kilométernyi sípályával, modern kabinos felvonóval és fűtött ülőlifttel büszkélkedik, a pályák 4-5 hónapon keresztül hóbiztosak, síelés közben a gyakran ködbe burkolózó Lomnici-csúcs vad szépségét csodálhatjuk. Amennyiben a pályarendszer tetején lévő fekete pálya működik, Szlovákia leghosszabb és Közép-Európa legnagyobb magasságkülönbségét áthidaló pályáján csúszhatunk végig. A kezdőpont 2190 méterrel, a cél 888 méterrel fekszik a tengerszint felett. A pálya felső része az ügyesebbek számára nyújt izgalmakat, az alsó része ideális gyakorlóterep a kevésbé magabiztos síelők számára. A Maxiland gyerekvilágában játszva tanulhatják meg az alapokat a legkisebbek.

Kezdők és haladók is találhatnak kihívást jelentő pályákat

Fotó: turizmus.com / Pintér Tünde

A Csorba-tó felett lévő síterep lesiklóútvonalai 9 kilométer hosszan, csodás hegycsúcsok között kanyarognak 1400-1800 méteres tengerszint feletti magasságban. Esésük nagyon jó, dinamikus síelésre adnak lehetőséget, a környezet pazar. A legnagyobb élményt kis csapatunk számára egyértelműen a Fresh Track jelentette a hivatalos nyitás előtt, reggel 7 órától: a korai kelésért a kordbársony mintázatú pálya hibátlan élménye kárpótolt bennünket. A kiadós mozgás után jól esett a 9 órától elkölthető gazdag reggeli a sípálya lábánál lévő étteremben. A Fresh Tracken külön, a reggelit is magában foglaló síjegy megváltásával lehet részt venni, ára online vásárlás esetén 49 euró.

De nem csak a Fresh Track-re szóló jegyet, a Magas-Tátra síterepeire érvényes Gopass Cardot is érdemes előre megváltani, így időt és pénzt is megspórolhatunk.

 

Első osztályú gasztronómiai élmények

A hóba és jégbe burkolódzó Lomnici-csúcson elköltött reggeli az egyik legmaradandóbb élménye volt utazásunknak. A csúcsra a Kőpataki-tótól (Skalnate pleso) a tradicionális, piros színű, közel 900 méteres magasságot leküzdő felvonóval lehet feljutni. Legyen kint bármilyen idő, az épületben a Sun-Embassy táblája azt hirdeti: "A nap mindenkire egyformán süt!"

A Lomnici-csúcs

Fotó: turizmus.com / Pintér Tünde

Emelkedett hangulatunkat tovább fokozta a pazar reggeli: a kávénak, a rántottának és a péksüteménynek is egészen más az íze, ha azt a tengerszint felett 2634 méterrel költjük el!  Az i-re a pontot a kilátóterasz és az onnan szemünk elé táruló, páratlan panoráma tette fel. Itt nincs két egyforma perc, a hegyóriások képe a felhőzettől függően folyton változó képet mutat, melytől nehéz elszakadni. A rendelkezésre álló 50 perc gyorsan elrepült, a lélegzetelállító látványt fényképeinken és emlékeinkben is megőrizzük.

Pazar reggeli a Lomnici-csúcson

Fotó: turizmus.com / Pintér Tünde

Lefelé menet, a nehezen megközelíthető, sziklás csúcson évtizedek óta magabiztosan trónoló épület múltján és építésén elmerengve különösen igaznak éreztük a csoportunkat elkísérő Václav Mika, a Slovakia Travel vezérigazgatójának szavait: „The human power has no limit"! (Az emberi erő nem ismer határokat – a szerk.)

Nem kevésbé volt különleges a 1173 méter magasan elköltött Tátrai élményvacsora elnevezésű program, melyet az egész szezonban mindössze három alkalommal rendeznek meg. (Következő dátumok: február 24. és március 10.) Az ötfogásos étkezés nem csak az ínyenc élvezetek miatt különleges: az 1173 méter magasságban fekvő hegyi étterembe a ratrakból kialakított Grand Snow Taxi szállított bennünket, közvetlenül a sípályán.

 

A Magas-Tátra legnagyobb wellnessrészlege

A remek gasztronómiának és a hatalmas wellnessrészegnek köszönhetően szálláshelyünk, a Grand Hotel Bellevue a legjobb választás a színvonalas szolgáltatásokat és kényeztetést keresők számára. A Magas-Tátra legnagyobb úszómedencéjét élvezhetjük itt a pezsgőfürdők és a gyerekmedence szomszédságában. Kitűnő lehetőséget kínál az ellazulásra a többféle szaunát, pezsgőfürdőt, merülőmedencét, élményzuhanyokat, jégbarlangot, pihenőszobát felsorakoztató Relax Zóna, wellnesskezelések és thai masszázs jótékony hatását élvezhetjük.

 

Szállások síbérlettel

A régió legnagyobb befektetőjeként a Tatry Mountain Resorts (TMR) több szálláshelyet üzemeltet a régióban. A Grandhotel Praha, a Grandhotel Stary Smokovec, a Hotel FIS, valamint a Horec Suites vendégeinek kínált csomagajánlataik rendkívül kedvezőek, a síbérletet is tartalmazzák az eltöltött éjszakák számával azonos napra.

A hivatalos statisztika szerint a tavalyi évben 77 592 magyar vendég 163 710 vendégéjszakát töltött el Szlovákiában – tájékoztatta szerkesztőségünket a sajtóút során a tanulmányutat szervező Soňa Jelínková, a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője. A számok egyelőre elmaradnak a 2019-es év forgalmától.