A LOT 90 éve plakátokon

Szerző: Polgár Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. március 03. 17:37

Különleges és műfajában egyedülálló kiállítás nyílt március 1.-én a Budapest Airporton. A BUD:galériában az idén 90 éves LOT Lengyel Légitársaság különféle plakátjait, s rajtuk keresztül a LOT történelmét követhetjük nyomon.
A légitársaság majd’ egy évszázados története során száznál is több – világhírű lengyel plakátművészek által tervezett – reklámplakátot adott ki, melyek közül 22 plakátot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utazóközönsége is megtekinthet most.

A kezdeti korszakból is találhatók itt plakátok, és abból az időből is, amikor a 1938-ban LOT először kezdett repülni Varsó és Budapest között, a két legújabb plakátot egy 2018-ban rendezett versenyről választották ki.

A Budapesten megnyílt kiállítás betekintést enged nemcsak a lengyel légitársaság életébe, hanem Lengyelország XX. századi történetébe is, a háború utáni újjáépítéstől kezdve az ötvenes évek sematikus világán át egészen a hetvenes-nyolcvanas évekig, amikor a LOT már ismét hosszú távú járatokat üzemeltetett Varsóból.

A plakátokon visszaköszönnek a korabeli repülőgéptípusok is, köztük a harmincas évek elején használt holland gyártmányú Fokker F. VII-esek, az amerikai Douglas DC-2-esek, majd az ötvenes években használatos Iljusin Il-12-esek, és később a sugárhajtású korszak Tupoljev gépei és a hosszú távú repülésre alkalmas Il-62-esek is, amelyekkel például Varsóból el lehetett jutni New Yorkba, Torontóba, Bangkokba vagy Szingapúrba.

A kiállítás megnyitója

 

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója megnyitó beszédében elmondta, hogy a Budapest Airport stratégiai partnerének tekinti a LOT Lengyel Légitársaságot, amely a tavalyi évben kiemelkedő forgalmi teljesítményt nyújtott a magyar főváros repülőterén. Kiemelte, hogy a repülőtér a kiállítással egyrészt tiszteleg a lengyel plakátművészet előtt, másrészt ezzel is hozzá kíván járulni a hagyományosan szoros magyar-lengyel kulturális kapcsolatok további fejlődéséhez.

A plakátokon ott a LOT történelme is

 

 

Adrian Kubicki, a LOT szóvivője örömmel mondta, büszkék múltjukra és jelenükre is. Folyamatosan fejlődésükben nagy szerepe van a budapesti bázisnak is, amelynek bővítése folyamatban van, még ebben az évben újabb járatok nyitását jelentik be.

Plakát 1961-ből

Fotók: Polgár Zoltán

„A LOT Lengyel Légitársaság nem kevesebb, mint 81 éve közlekedik Varsó és Budapest, valamint más lengyel városok között, napjainkban pedig a magyar fővárosra mint kulcsfontosságú piacként tekintünk.” – hangsúlyozta a megnyitón Elżbieta Borzon, a LOT Lengyel Légitársaság budapesti vezérképviselője. Emlékeztetett rá, hogy a LOT-tal nemcsak Varsó és Krakkó érhető el Budapestről, hanem New York, Chicago, London City repülőtere is, és rövidesen Bukarestbe és Brüsszelbe is indítanak járatokat.

 

Kapcsolódó cikkek