A Lufthansa bővíti diszkont üzletágát, pilótái tovább sztrájkolnak

Forrás: turizmus.com

 2014. december 03. 22:34

A Lufthansa csoport bővíti és Eurowings nevű márkája alá szervezi át diszkont üzletágát - döntött a legnagyobb német légiközlekedési vállalat felügyelőbizottsága szerdán.

A Lufthansa pilótáinak szakszervezete (VC) közben újabb sztrájkra készül, a csütörtökre meghirdetett munkabeszüntetés a hosszú távú járatokat érinti.

A VC idei tizedik sztrájkja csütörtökön hajnali 3 órakor kezdődik és éjfélig tart. A Lufthansa közölte, hogy a munkabeszüntetés miatt a tervezett 72 hosszú távú utasszállító járat közül csak 35 közlekedik majd, és törlik a hosszú távú teherszállító járatok többségét is.

A kilencedik sztrájk hétfőn kezdődött és kedd éjfélkor ér véget, 1400 járatot kellett törölni miatta.

Az újabb munkabeszüntetés hírére a Lufthansa bejelentette, hogy munkaügyi közvetítői eljárást kezdeményez. A szakszervezet közölte, hogy megvizsgálja az ajánlatot, de nem áll el a sztrájktól, és a következő hetekben is szervez munkabeszüntetést - a karácsonyi ünnepnapok kivételével -, amennyiben továbbra sem sikerül megegyezésre jutni a kollektív szerződés hatálya alá tartozó pilóták korai nyugdíjazásáról szóló szabályok átalakításáról.

A Lufthansa csoport felügyelőbizottsága szerdai ülésén elfogadta a menedzsment javaslatát a diszkont üzletág átalakításáról és jelentős kiterjesztéséről. A koncepció szerint a csoport Germanwings nevű diszkont légitársasága beolvad az Eurowingsbe, amelynek bővül a flottája és a tevékenységi köre, így németországi belföldi és európai járatok mellett hosszú távú járatokat is indít majd.

A 2015 végéig tartó átszervezés révén az Eurowings a legnagyobb európai diszkont légitársaságokkal veszi fel a versenyt, és a Lufthansától megszokott minőséget, megbízhatóságot és biztonságot "nagyon jó ár-érték aránnyal" kínálja az utazóknak - mondta Carsten Spohr, az igazgatótanács elnöke.

Megfigyelők szerint a Lufthansa egyebek között a bérköltségek alacsonyan tartásával igyekszik erősíteni az Eurowings versenyképességét a gyorsan fejlődő diszkont repülési piacon. A Lufthansa a csoport valamennyi tagját együttvéve több mint 9 ezer pilótát alkalmaz, közülük 5400-ra vonatkozik az a kollektív szerződés, amelynek átalakítása miatt tavasz óta már kilenc sztrájkot szervezett a VC. A többi, mintegy 3600 pilóta jóval kevesebbet keres, mint a VC által képviselt kollégáik.