A Lufthansa egy lépéssel közelebb van az ITA Airways felvásárlásához

Forrás: turizmus.com

 2023. április 03. 11:15

Az olasz kormány csütörtökön közölte, hogy haladnak a tárgyalások a német Lufthansával az ITA Airways kisebbségi részesedésének eladásáról, miután a két vállalat közösen jóváhagyta a közös üzleti tervet.

Pozitívan alakultak a Rómában folytatott megbeszélések Giancarlo Giorgetti gazdasági miniszter, Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója és Antonino Turicchi, az ITA elnöke között – áll a kincstár közleményében, amelyben a három fél megvitatta az állami tulajdonú légitársasággal kapcsolatos terveket.

A terv meghatározza az olasz légitársaság stratégiájára, útvonalhálózatára és flottájára vonatkozó pontokat is – írta meg a Reuters az ügyet ismerő, de meg nem nevezett forrásaira hivatkozva. Hozzátették, hogy az elemzők szerint a német légitársaság általi felvásárlás jelentheti az egyetlen opciót az ITA Airways számára.

Az ITA, amely 2021-ben a veszteséges Alitalia utódjaként szállt fel a levegőbe, 2022-ben mintegy 486 millió eurós (530,5 millió dollár) veszteséget könyvelt el a járvány elhúzódó hatásai és az emelkedő üzemanyagköltségek miatt, az erős, 1,58 milliárd eurós bevétel ellenére.

Az ITA Airways 2022-ben óriási veszteséget könyvelt el

Fotó: 123rf.com

 

A Lufthansa január 18-án egyedüli ajánlattevőként nyújtotta be tervét az Alitalia utódjának privatizálására az olasz pénzügyminisztériumnak. A források szerint a német légitársaság tárgyalásokat folytat a légitársaság 40 százalékos részesedésének megvásárlásáról, mintegy 200 millió euró értékben.

Spohr, a Lufthansa vezetője szerdán újságíróknak azt mondta, hogy az ITA Airways átvételéről szóló végső tárgyalások az árra összpontosítanak, tekintettel az olasz légitársaság folyamatos veszteségeire.

December végén Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kormánya feltételeket szabott az ITA Airwaysben való részesedés eladásához, hogy megkönnyítse a teljes eladást, és kikötötte, hogy a légitársaságban egy másik légitársaságnak kell többséget szereznie.