A Lufthansa egymaga tenne ajánlatot az ITA Airways felvásárlására

Forrás: turizmus.com

 2022. november 23. 18:05

A Lufthansa vizsgálja, hogy egymaga tegyen ajánlatot az ITA Airways felvásárlására, miután zátonyra futottak a tárgyalások az előző kormány által preferált amerikai vezetésű konzorciummal.

A német légitársaság korábbi partnere, az MSC logisztikai cég jelezte, hogy már nem érdekli az olasz légitársaság – számol be róla az Airportal.hu.  Sajtóinformációk alapján a Lufthansa vezetése több lehetőséget is mérlegel, beleértve egy kisebbségi részesedés megszerzését vagy akár azt is, hogy elálljon az üzlettől.

A német csoport azt követően lépett, hogy a korábbi felvásárlási ajánlatban részt vevő partnere, az MSC Mediterranean Shipping Company, amely az ügylet oroszlánrészét pénzügyileg finanszírozta volna két napja közölte, hogy kiszáll a licitből.

A lap korábban hírül adta, hogy november elején zátonyra futottak a tárgyalások az új olasz kormány és a New York-i Certares magántőkealapból, a Delta Air Linesból, valamint az Air France-KLM-ből álló konzorcium között, amelyet az előző olasz kabinet még augusztusban választott ki az MSC-Lufthansa páros ellenében.

Az ITA feletti ellenőrzéssel a Lufthansa megakadályozná, hogy egy rivális jelentős transzatlanti csomópontot hozzon létre Milánóban

Fotó: 123rf.com

Az új kormány célja az volt, hogy pénzügyi befektető helyett inkább egy tőkeerős szakmai vevő irányítsa a légitársaságot. Ez teremtett új lehetőséget teremtett az olasz piac megszerzésére évek óta vágyó Lufthansának.

Az ITA feletti ellenőrzés megszerzésével a Lufthansa megakadályozná, hogy egy rivális jelentős transzatlanti csomópontot hozzon létre Milánóban, ami veszélyeztetné a Lufthansa nyereséges müncheni hosszútávú járatait – emelik ki.

Az ITA önálló megszerzése ugyanakkor nehézségeket is jelentene a német cégnek, mert az olasz piacon sokkal erősebb fapados verseny miatt az ügylet megtérülése erősen kérdéses.