A Lufthansa mérsékeli jövő évi növekedési terveit

Forrás: turizmus.com

 2018. október 30. 11:38

Az év első kilenc hónapjában elért 2,4 milliárd eurós adózás előtti eredmény enyhén a 2018-as hasonló időszak szintje alatt van.

Az eredmény 7,7 százalékos mérséklődését az Eurowings integrációjának költségei okozták. Az Eurowings 65 millió eurós veszteséget könyvelt el szeptember végéig. Ennek oka, hogy 170 millió eurót kellett költeni a korábbi Air Berlin maradékának beolvasztására.

Az üzemanyagárak drágulása ugyancsak megdobta a Lufthansa csoport első háromnegyedévének kiadásait, méghozzá 536 millió euróval. Ezen kívül a járatkésések és törlések is emelték a költségeket, valamint a fenntartási kiadások is nőttek.

Az Eurowings egyelőre veszteséges

Fotó: turizmus.com

Carsten Spohr, a Lufthansa AG igazgatóságának elnök-vezérigazgatója azt mondta, arra számítanak, hogy egész éves összehasonlításban több mint 1 milliárd euróval nőnek a kiadások. Ennek ellenére a Lufthansa történetében a második legjobb eredményt érték el az első háromnegyed év időszakában.

A teljes árbevétel 26,9 milliárd euró volt. Ez 6 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának árbevételét, míg a forgalomból származó bevételek 7 százalékkal növekedtek. A légitársaság szeptember végéig 108,5 millió utast szállított 2018-ban, ami új rekord.

Az elnök-vezérigazgató szerint a légiközlekedési ágazatban a jövőben több pénzt kell költeni a kapacitások növelésére, éppúgy a levegőben, mint a földön. A növekvő üzemanyagárak alapján (további 900 millió eurós kiadásnövekedéssel kalkulálva) Carsten Spohr szerint 2019-ben magasabb jegyárakra kell számítani.

A Lufthansa a 2018/19-es téli menetrendjében 8 százalékkal bővíti kapacitását, majd a nyári időszakra mérsékeltebb, 3,8 százalékos növekedésre készül.