A Lufthansa visszafizette a járvány miatt kapott állami támogatást

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. november 13. 10:12

Teljes egészében visszafizette a Lufthansa német légitársaság a koronavírus-világjárvány okozta válság átvészelésére kapott pénzügyi támogatást a német államnak – jelentették be pénteken.

A társaság közleménye szerint egymilliárd euróért (366 milliárd forint) visszavásárolták a járvány miatt megrendült német cégek támogatására és külföldi felvásárlásuk elhárítására szolgáló gazdasági stabilizációs alap (WSF) által birtokolt tulajdonrész – csendes részesedés – utolsó részét. A Lufthansa ezzel 3,5 milliárd eurót fordított az állami támogatás visszafizetésére. A csendes részesedés egy másik részét októberben vásárolták vissza 1,5 milliárd euróért, az állami fejlesztési bank (KfW) egymilliárd eurós hitelét pedig februárban törlesztették.

A német állam a WSF és a KfW révén egy kilencmilliárd eurós csomagot állított össze a Lufthansa megsegítésére tavaly tavasszal, amikor a járvány miatt világszerte szinte teljesen leállt a légi közlekedési ágazat. A vállalat ebből mintegy 3,8 milliárd eurót hívott le.

A Lufthansa-csoport a járvány előtt mintegy 135 ezer embert foglalkoztatott, idén szeptember végén 107 ezer munkavállalója volt

Fotó: lufthansagroup.com

A törlesztés után továbbra is állami kézben marad egy 14,09 százalékos részvénycsomag. Az eredetileg 20 százalékos részesedést a WSF szerezte meg tavaly júliusban 306 millió euróért. Az alap és a vállalat megállapodása alapján a részvénypakett értékesítését az idén augusztusban elkezdték, és legkésőbb 2023 októberéig befejezik.A kiszállást az állami mentőcsomagból a járatok iránti kereslet újbóli növekedése, a vállalati működés ésszerűsítése és a cég iránti tőkepiaci bizalom visszatérése tette lehetővé – emelte ki Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója.

Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter szerint "fontos és helyes" döntés volt átsegíteni a Lufthansát a nehéz időkön, mert ezzel munkahelyek ezreit mentették meg. Ráadásul a mentőcsomag "jó üzlet volt az államkincstárnak", mert úgy tűnik, hogy a részvénycsomag eladásával nyereséggel zárják az ügyletet.

A Lufthansa a leányvállalatokkal együtt a járvány előtt mintegy 135 ezer embert foglalkoztatott, idén szeptember végén 107 ezer munkavállalója volt.

A csoport – a névadó Lufthansa mellett az Eurowings, az osztrák Austrian Airlines, a svájci Swiss és Edelweiss Air légitársaság, valamint a belga Brussels Airlines – a július-szeptember közötti időszakban 5,2 milliárd euró bevételt ért el, 96 százalékkal többet az egy évvel korábbi 2,7 milliárd eurónál. Az adózás utáni veszteség 72 millió euróra csökkent az előző évi kétmilliárd euróról. Az üzletmenet főleg az áruszállítási üzletág teljesítménye révén javult. A csoport három hónap alatt 19,6 millió utast szállított, ez a járvány előtti utolsó hasonló időszakban, a 2019 harmadik negyedévében elért szint 46 százaléka.