Luxemburg a legszerencsésebb európai háromszögben

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 30. 16:24

Keveset lehet hallani Luxemburgról, és azt a keveset is csak a dunántúlnyi méretű ország általános gazdasági eredményei statisztikái kapcsán. A nagyhercegség olyan szerencsés fekvésű, hogy a francia, német, belga „háromszögben” nagyszerűen profitál a szomszédok gazdasági előnyeiből.

A Lux-Airport tavalyi 3.6 millió utasából idén már bőven 4.5 millió felett lesznek, mivel az európai „nagyok”, a Swiss, Lufthansa, British, Alitalia mellett megjelent a Turkish, a LOT és a TAP is a menetrendszerű utas- és cargo-járataival is. Nagyon jó üzleti lehetőséget látnak a piacban a fapadosok is: a Ryanair, az EasyJet és a Vueling is heti több járattal üzemel.

A gazdaság legnagyobb haszonélvezője viszont a Lux-Airport cargo-részlege, melynek vezetője René Steinhaus 2016-ban a német Fra-Porttól igazolt át, mivel a belga Johan Vanneste igen hirtelen Kölnbe távozott. Steinhaus magával hozta a lüktető német gazdaság hazai, regionális légi szállítást növelő módszereit, mely szerint a termelésnek és a szállításnak egymás közelében és jól megközelíthető helyen kell lennie. A nyugat-német iparvidékről, Belgium nyugati részéből, valamint a nyugat-francia területről sokkal egyszerűbben elérhető Luxembourg, mint akár Frankfurt, Párizs, vagy Brüsszel.


A reptér annak ellenére meg tudja valósítani a „nyújtott” üzemeltetést, hogy az ország méretei miatt a zaj- és környezetkímélő előírások rendkívül szigorúak

Fotó: zakenreisnieuws.nl

Az évtizedek óta prosperáló Benelux unió tapasztalatával, az utasok és áruk zavartalanul mozgathatók és a kidolgozott lehetőségek, szolgáltatások, a Lux-Port számára nagyon előnyösek. Az elmúlt év 3.6 millió utasából 1.84 millióan a Luxair járataival utaztak. A fejlett gazdasági környezet Luxemburgban és a másik három országban évente két számjegyű növekedést indukált a Luxair cargo-járatain. A reptér annak ellenére meg tudja valósítani a „nyújtott” üzemeltetést (22 és 5 óra között), hogy az ország méretei miatt a zaj- és környezetkímélő előírások rendkívül szigorúak. Steinhaus egyelőre hivatalosan a Lux Airport kereskedelmi igazgatója, de eredményei láttán a szakmai körök nem zárják ki, hogy rövid időn belül a cég elnökeként dolgozhat.