Az állam is fizet az utasok után

Forrás: 444.hu

 2017. december 05. 13:54

Hatezer forintot fizet a magyar állam minden utas után a Wizz Air öt balkáni járatán - írta a 444.hu hírportál.

A légitársaság szerint van rá esély, hogy a négyéves támogatási időszak lejártával valamennyi útvonal üzleti alapon üzemeltethető lesz.

A Wizz Air novemberben jelentette be, hogy 17,2 milliárd dollárért 146 gépet vesz az Airbus-tól 2026-ig. (IDE KATTINTVA elolvashatja erről szóló cikkünket.) A Wizz Air a 2017. március 31-ével zárult üzleti évben 550 milliárd forintos árbevétel mellett 86 milliárd forintos profitot ért el.

A hírportál szeretett volna információkat kérni a Wizz Air-től a balkáni járatok támogatásáról, de mindössze annyit tudott meg, hogy a járatok a várakozásoknak megfelelően teljesítenek, és a tiranai, podgoricai és szkopjei járatok gyakoriságát az indulás óta megnövelték. A Wizz Air szerint van rá esély, hogy a négyéves támogatási időszak lejártával mind az öt nyugat-balkáni útvonal tisztán üzleti alapon üzemeltethető lesz.

A második negyedévben 87 százalékos volt a balkáni járatok kihasználtsága

Fotó: pixabay.com

Az NFM sokkal közlékenyebb volt. A portált arról tájékoztatták, hogy áprilisban és júniusban 233 millió forintot fizettek ki a légitársaságnak, és ennyi idő alatt 35 ezren repültek, átlagosan 77%-os kihasználtság mellett. Egy évben várhatóan 1,4 milliárd forintba kerül az államnak, hogy a Wizz Air járatokat tart fent Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia és Montenegró fővárosaiba. A cikk megjelenése után friss információkat is küldtek a portálnak. A második negyedéves (július-szeptember közötti) eredmények szerint az utasok száma több mint 7 ezer fővel, az átlagos kihasználtság 87 százalékra nőtt. A podgoricai és tiranai járatokat már nyereségesen üzemeltette a Wizz Air, és ebben a negyedévben nem kért állami támogatást - zárta anyagát a 444.hu.

Kapcsolódó cikkek

A Balkán egyre vonzóbb

2017. augusztus 14.