A magyar lakosság nyolc százaléka aktívan síel

Forrás: turizmus.com

 2023. március 23. 15:14

A síelési szezon végéhez közeledve a gyerekeknél újra a műanyag pályáké lehet a főszerep itthon. A Magyar Síszövetség megújult elnöksége az általános iskolákban kezdené a havas sportok népszerűsítését.

Habár nincsenek magas hegyeink, Magyarországon a síelés – mondhatni – népsport, 600 ezer ember rendszeresen űzi az alpesisít. A sífutókról, sítúrázókról és snowboardosokról nincs hivatalos adat, de a Magyar Síszövetség elnöke, Fürstner József szerint „ők is 200 ezren lehetnek". Azaz a hazai lakosság nyolc százaléka aktívan űz valamilyen havas sportágat.

 

Pályából nem állunk rosszul

Az elnök szerint remek az együttműködésük a sípályákkal. A nagyobbak – Mátraszentistván, Zemplén, Visegrád, Sátoraljaújhely – hóágyúkkal is fel vannak szerelve. A Normafán is lehet műhavat csinálni, itt aránylag alacsony összegért bérelhető felszerelés, kivilágított pálya, öltöző, zuhanyzó áll a fővárosban síelni vágyók rendelkezésére. Emellett országszerte sok helyen próbálják visszahozni a korábbi aktív síéletet, például Salgótarjánban, Bánkúton vagy Pécsett.

Síoktatás Mátraszentisvánon

Fotó: Mátraszentistván Sípark

Galyatetőn található egy sífutó- és biatloncentrum, ahol a 90-es években még ifjúsági világbajnokságot rendeztek, de most már a mindennapi sportolásra sem alkalmas. Ezt szeretnének megmenteni és a köz javára hasznosítani.

 

Népszerűsíteni kell a havas sportokat

„Nagyon sok gyereket visznek síelni a szülei, egy új kimutatás szerint Budapesten 15 ezer gyerek jár rendszeresen síedzésre" – közölte az elnök. Ez annak a programnak is köszönhető, amely során országszerte közel 200 műanyag sípálya létesült, ez kitűnő alap a síeléssel való ismerkedésre.

Fürstner József fontosnak tartja a hazai szakember gárda felépítését, ezért lényeges, hogy a Testnevelési Egyetemen beinduljon a síedzőképzés.

Hozzátette, szeretnének egy olyan csapatot felállítani, amely járja az ország általános iskoláit, és megismerteti a sportág válfajaival a gyerekeket. „Tavaly rendeztünk egy hasonló programot a Normafánál, amelynek nagy visszhangja és sikere volt. Van egy 100 méteres sífutó-szőnyegünk, amelyet bárhol kiteríthetünk, és egy kis sánc, amelyet egy óra alatt bárhol fel lehet építeni, így a gyerekek kipróbálhatják a sífutás vagy a síugrás alapjait" – mondta a népszerűsítést szolgáló lehetőségekről Fürstner József, aki fontosnak tartja, hogy a „tömegsport és az élsport egymás kiegészítői legyenek".