A magyar nők rosszabbul tűrik a stresszt, mint a férfiak

Forrás: turizmus.com

 2016. március 31. 10:37

A magyar nők több mint egy harmada közepes vagy annál rosszabb mértékben tűri a stresszt, míg a férfiaknál ez az arány mindössze 23% - derül ki a Selfmapping HR teszt legújabb kutatásából. A kutatás rávilágít a feltöltődés fontosságára, amelynek módja nemenként eltérő.

A Selfmapping HR stressz-és kompetenciateszt magyar munkavállalók körében végzett legújabb felméréséből kiderül, hogy a nők 35%-a közepes vagy annál rosszabb mértékben tűri a stresszt, ez az arány a férfiaknál jóval alacsonyabb, mindössze 23%.

A kutatás szerint a nők a stressztűrés minden faktorában rosszabbul teljesítenek, mint a férfiak. A két nem között a legnagyobb különbség a stressztűrés érzelmi részét illetően mutatkozik: a nők meglehetősen nagy aránya, 40%-a közepes vagy annál rosszabb mértékben tűri a stressz érzelmi részét, ez az arány a férfiaknál 31%. A nők alacsonyabb stressztűrőképessége a teljesítményükre is rányomja a bélyegét: éles helyzetekben ők azok, akik kevésbé tudnak tiszta fejjel és hatékonyan dolgozni, míg a férfiak nagyobb részének ez nem jelent nehézséget.

 

A kutatás vizsgálta a vitalitásgenerátorokat is, azaz azt, hogy miből merítenek energiát a nők és miből a férfiak. "Az eredmények szerint a férfiak jobban törekednek arra, hogy saját magukra is maradjon elég idejük, míg a nők elsősorban a magánéleti kapcsolataikból töltekeznek. Mindkét tényező segít csökkenteni a stresszt, illetve erősíteni a stresszkezelési képességet." – mondja dr. Marik Ágnes pszichiáter, tréner és coach, a Selfmapping szakmai vezetője. A kutatásból kiderül, hogy mindkét nem ugyanolyan arányban merít energiát a közvetlen munkatársakkal való jó kapcsolatból és a cég által történő megbecsülésből. A fizikai aktivitásból a férfiak nagyobb arányban töltekeznek: 68%-uk nevezte meg a sportot kiváló vagy megfelelő töltekezési forrásnak, míg a nőknél ez az arány mindössze 51%.

"A kutatás rávilágít a vitalitásgenerátorok fontosságára, amelyekből mindannyian töltekezhetünk és amelyek elvben mindenkinek rendelkezésre állnak. Tulajdonképpen az életöröm és az energia természetes forrásai ezek, amelyek a testi-lelki egészség megőrzéséhez számos úton hatékonyan járulnak hozzá, mivel csökkentik a mindennapos stresszt." - mondja dr. Marik Ágnes. A vitalitásgenerátorok mellett a tudatos kikapcsolódás képessége is meghatározó a stresszkezelés szempontjából. "Ez tesz képessé bennünket arra, hogy elegendő időt szánjunk pihenésre, feltöltődésre és regenerálódásra. Szintje nemcsak a stresszkezelést befolyásolja, de azt is, hogy milyen mértékben vagyunk képesek a munka és a magánélet egyensúlyának kialakítására." - teszi hozzá a szakember.

Az 1 500 válaszadó többsége, akiket a teszt a stressztűrés szempontjából vizsgált, kis- és középvállalatok, valamint multinacionális cégek alkalmazottai, de kis arányban található köztük egyéni kitöltő is.

Info: www.selfmapping.com