Magyarok biztonságban a tengerparton

Forrás: turizmus.com

 2018. december 30. 09:27

Amint arról már beszámoltunk, december 28-án bomba robbant egy turistabusz mellett Kairó közelében, a merénylet négy halálos áldozatot követelt, tízen megsérültek. Jelenleg több száz magyar turista tartózkodik az országban, elsősorban a tengerparti üdülőhelyeken, ők biztonságban vannak.

Az utóbbi másfél évben ez volt az első eset az észak-afrikai országban, hogy turisták legyenek a célpontjai az erőszaknak. A közbiztonság javulása miatt egyre több külföldi vendég utazott az idén az egyiptomi üdülőhelyekre.

Egyiptom legnevezetesebb látványosságainál zavartalan a turistaforgalom

Fotó: Rex Features

Bár Magyarországról több tour-operátor is szervez egyiptomi üdüléseket és körutazásokat, jelenleg a téli időszakban egyedül az ETI üzemeltet charterjáratokat az országba. Két üdülőjárat Hurghadára, egy további Sharm el Sheikh-re közlekedik.

Az egyiptomi helyzettel kapcsolatban megkerestük Kerekes Gábort, az ETI budapesti irodavezetőjét, aki kérdésünkre elmondta, hogy a tengerparton mindenfelé nyugalom van. Az ETI-nek jelenleg Hurghadán körülbelül 300 utasa van, Sharm el Sheikh-en pedig 200. A legdélebbre fekvő Marsa Alamon is tartózkodik 30-40 magyar utas az iroda szervezésében, ők Bécsből repültek az üdülőhelyre.

Kerekes Gábor hangsúlyozta, hogy a földi programokat, így egyebek mellett a kairói kirándulásokat biztosító helyi partnerük, a Cairo Express Travel (CET) programjai zavartalanul folynak, beleértve a kairói városnézést. Az irodavezető megjegyezte, hogy CET nagy hangsúlyt fektet a buszos biztonságra, hatósági és műszaki szempontból egyaránt.

(Egyes egyiptomi sajtóértesülések szerint a merényletet szenvedett turistabusz nem a hatóságok által biztosított útvonalon haladt.)

Kerekes Gábor végül kiemelte, hogy kinti munkatársaik folyamatosan nyomon követik a híreket, eseményeket és tudósítanak bármilyen típusú és előjelű fejleményről.

Ahmed Bahgat, az Anubis Travel ügyvezetője elmondta: ők a téli  időszakban menetrend szerinti járatokkal programozzák Egyiptomot,  jelenleg Hurghadán, Sharm el Sheikh-en, illetve nílusi hajóúton tartózkodna kint utasaik. Az utasok biztonságban vannak, a programok zavartalanul folytatódnak. Az utazási iroda figyelemmel kíséri a fejleményeket, és mindent megtesz az utasok biztonsága érdekében.

A Kartago Tours-nak jelenleg nincsenek kint utasai. Füri Mihályné ügyvezető elmondta: a tour operator március elejétől indít újra utazsokat Egyiptomba. Bár egyelőre nehéz megítélni, a történtek hatással lesznek-e az úti cél megítélésére, a szakember bízik benne, hogy nem befolyásolja majd az előfoglalásokat sem.

Kapcsolódó cikkek

A világ TOP 100 városa

2018. december 16.