A magyarok egyre jobban kedvelik Máltát

 2014. június 17. 13:36

A magyarok száma jelentősen, 80%-kal nőtt az elmúlt években, köszönhetően az Air Malta kapacitás-növekedésének és a tavaly május óta Máltára szintén közlekedő Wizz Air járatoknak.

A máltai nemzeti légitársaság idén áprilistól egészen október végéig heti 2 menetrendszerinti járattal (kedden és pénteken) közlekedik Budapest és Málta között.

A Wizz Air március elejétől heti kettő, júniustól heti 4 közvetlen járatot üzemeltet az útvonalon. A főszezont követően a fapados összeköttetés heti 2 járatra csökken, de a 2013/14 –es téli szezon sikerén felbuzdulva a Wizz Air a következő őszi téli szezonban már nem egy, hanem heti két közvetlen járatot működtet Budapest és Málta között.

A kapacitás és járatszám növekedés kapcsán a máltai turisztikai szolgáltatók, a szokásos üdülő turizmus mellett más szegmenseket is szeretnének tovább erősíteni. Így idén a MICE szektor és a sportturizmus élvez nagyobb hangsúlyt és támogatást.

A három szigetből (Málta, Gozo éz Comino) álló ország mintegy 400.000 lakosára 2013-ban 1.582.000 turista jutott, akik átlagosan 8,1 éjszakát tartózkodtak Máltán. A növekedés az elmúlt években szembetűnő volt. 2011-ről 2012-re 2,25%-kal, míg 2012-ről 2013-ra 9,8%-kal nőtt az érkező külföldi turisták száma.

Málta fővárosa, Valletta 2018-ra elnyerte Európa Kulturális Fővárosa címet és ennek hatására folyamatosan, már most zajlanak a különféle kulturális projektek, nem beszélve a kapcsolódó beruházásokról. Egymás után nyílnak a kis palazzo-apartmanok, boutique hotelek, hogy a növekvő keresletet ki tudják szolgálni, hiszen a budai vár területével összemérhető főváros, Valletta eddig nem bővelkedett szálláshelyekben.

A 7000 éves történelmi múlttal bíró aprócska szigetország kellemes klímája, kristálytiszta vize, gazdag kulturális és történelmi öröksége, mediterrán gasztronómiája, mérhetetlen nyugalma és életvidámsága, valamint kiváló angol nyelviskolái és őszinte vendégszeretete évről évre egyre több turistát vonz a szigetekre.