A magyarok utazás közben is szabadságra vágynak

Forrás: turizmus.com

 2023. május 09. 09:40

45% a barátokkal megy a legszívesebben külföldre, minden 10. magyar utazása pedig akkor teljes, ha a házikedvence is vele van. A régióban nálunk a legmagasabb a szabadság iránti vágy az egyedül utazók körében - derült ki a Kiwi.com felméréséből.

Kivel lesz boldog egy utazás, és miért utazunk egyedül? – Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Kiwi.com utazási technológiai vállalat.

Reprezentatív kutatásukat és felmérésüket Magyarország mellett Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is elvégezték azok körében, akik az elmúlt hat évben legalább kétszer jártak külföldön.

A családunkkal, párunkkal szeretünk leginkább utazni: a magyar válaszadók kétharmada válaszolta ezt a Kiwi.com felmérésében*, amikor arról kérdezték őket, hogy kivel utaznának azért, hogy boldog legyen az utazásuk. 45% a barátait, 10% a háziállatát jelölte meg, és még ennél is többen voltak olyanok (13%), akik legszívesebben egyedül utaznak.

A szabadságot keresik a magyarok, amikor útra kelnek

Fotó: kiwi.com

A magyarok negyede utazott már egyedül magán, azaz nem üzleti út miatt – derült ki a Kiwi.com reprezentatív kutatásából**. További minden 4. magyar még nem utazott ugyan egyedül, de szeretné kipróbálni. Honfitársaink fele elzárkózik attól, hogy egyedül utazzon. Ezekkel az arányokkal kb. megegyezik az utazáshoz való hozzáállásunk a régióban vizsgált többi országéhoz.

„Amiben kitűnnek a magyarok, az a szabadság iránti vágy. A vizsgált országok közül messze a legnagyobb arányban a magyarok azok, akik a szabadság miatt kelnek útra egyedül. Tízből kb. hatan azért választják vagy választanák a szóló utazást, hogy mindenben szabadon dönthessenek a költségvetéstől kezdve egészen a programok megtervezéséig" – osztotta meg a régiós kutatás kapcsán Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója.

Kb. minden 5. magyar azért utazik egyedül, mert szeretne autentikusabb élményeket szerezni azáltal, hogy jobban megismerkedik a helyiekkel és az adott ország kultúrájával. Kb. minden 10. honfitársunk konkrétan az ismerkedés lehetősége miatt utazik egyedül, míg kb. ugyanennyien a barátaikat vagy a rokonaikat látogatják meg, amikor egyedül szelik át az országhatárt.

 

A felmérésről és a kutatásról

* A felmérést a STEM/MARK végezte a Kiwi.com megbízásából 18 és 41 év közötti cseh, szlovák, magyar, lengyel és román állampolgárok körében, akik az elmúlt 6 évben legalább kétszer utaztak külföldre nyaralni. Az adatokat 2023 márciusának első hetében gyűjtötték össze országonként 500 válaszadótól.

** A kutatást 1014 fő megkérdezésével készült 2022 októberében, amely reprezentatív azon magyarországi 18-59 évesekre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint, akik az elmúlt 6 évben legalább kétszer jártak külföldön. A kutatást a Kiwi.com megbízásából a STEM/MARK készítette Magyarország mellett Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is.