A mai fiatalokat nem érdekli, hogy egy légitársaság fapados-e

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. március 09. 15:09

Az európai adófizetők előbb-utóbb megunják, hogy az ő adójukból tartsák életben a hagyományos légitársaságokat – mondta Eddie Wilson, a Ryanair vezérigazgatója a berlini virtuális ITB szakvásáron.

A berlini ITB egyik pódiumbeszélgetésén az európai légiközlekedés jövőjéről kérdezték Eddie Wilsont, a Ryanair vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy elsőként a rövid távú utazások piaca áll helyre, amint a vakcinálás tömegessé válik. Ahogy csökken a fertőzések üteme, úgy indítja be a turizmusát majd egyre több európai ország.

Wilson szerint egyre kevésbé érdemes különbséget tenni a fapados és a hagyományos légitársaságok között, mivel a mai fiatalok, akik egyre többet utaznak, nem így nézik a piacot. Ők gyorsan és olcsón akarnak eljutni A-ból B-be, és azt a fuvarozót választják, aki a legjobb áron elviszi őket oda, lehetőleg átszállás nélkül.

Eddie Wilson élőben a berlini ITB vásáron

Fotó: ITB Berlin

Wilson szerint a fokozatos újraindulást követően gyorsan visszaépülnek majd a légi kapacitások. Erre számít a Ryanair is, amely – megragadva a kedvező piaci lehetőséget – új Boeing 737-800-asokat rendelt a közelmúltban.

„Elsősorban Németországban akarunk terjeszkedni, de sok más helyen is látunk üzleti lehetőségeket. Kevés olyan légitársaság lesz, amely képes lesz nőni a következő években" – hangsúlyozta.

A nagyobb kapacitású és modernebb repülőgépek alacsonyabb költségekkel üzemeltethetők és környezetkímélőbbek is – emelte ki.

A krízis nyertesei lehetnek a fapadosok szerinte még akkor is, hogyha az európai államok eurómilliárdokkal próbálják életben tartani a nagy nemzeti légitársaságokat. Példaként említette a TAP-ot 3 milliárd euróval támogató Portugáliát, illetve az Alitaliát immár sokadszor talpra állító Olaszországot.

Wilson szerint ugyanakkor az európai adófizetők előbb-utóbb fel fogják tenni a kérdést, hogy miért nekik kell ezt finanszírozniuk. Hosszú távon csak a legversenyképesebbek maradhatnak a piacon.

Az állami támogatásokat piaci alapon a forgalom újraindítására kellene fordítani. Járjon mindenkinek, aki megérdemli! – javasolta.