A MÁV-Start teljes KISS-flottája forgalomba állt

Forrás: turizmus.com

 2023. február 27. 16:12

Teljessé vált a MÁV-Start emeletes motorvonatokból álló flottája. A cég 2017 áprilisában kötött keretmegállapodást a Stadlerrel 40 darab KISS emeletes motorvonat beszerzésére.

Az elővárosi vonalakon utazók mellett mások is élvezhetik az emeletes motorvonatok nyújtotta szolgáltatást, hiszen akár Hegyeshalomig, hétvégén pedig Nyíregyházáig is lehet utazni ezeken a vonatokon, nyáron pedig a Balatonra is több tízezer utast szállítottak már.

A MÁV-Start különleges utazással ünnepelte ezt a fontos mérföldkövet. Európában egyedülálló módon Magyarországon nyílt először lehetőség arra, hogy három összekapcsolt – összesen 467,7 méter hosszú – KISS szerelvény 1200 utassal a fedélzetén útnak induljon.

Az első KISS 2020 márciusában kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet, de a pandémia közel fél évre kényszerpihenőre küldte az emeletes motorvonatokat. Végül 2020 augusztus végétől kezdhettek újra közlekedni, azóta folyamatosan álltak forgalomba az új szerelvények.

Mind a 40 KISS motorvonat forgalomba állt, amit egy különleges utazással ünnepelt meg a MÁV-Start

Fotó: MÁV-Start

 

Az új járművek népszerűek az utazóközönség körében, többen családi programokat szerveznek a motorvonatok kipróbálására. A légkondicionált és tágas utastérben a két szinten összesen 600 ülőhely van, és négy mosdó – ebből az egyik akadálymentesített – áll az utasok rendelkezésére. A kocsikban a kor követelményeinek megfelelő kamera- és utastájékoztató, valamint ülőhelyfoglaltságot mutató rendszer, wifi, valamint mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók is megtalálhatóak. A multifunkciós terekben 4 kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható.

A modern motorvonatok (KISS és FLIRT) forgalomba állítása hozzájárul a nagyobb férőhely-kapacitáshoz, a zsúfoltság csökkenéséhez, emellett a járművek kedvezőbb energiafelhasználásának köszönhetően hozzájárulnak a környezetbarát, zöld közlekedéshez is.