Stuttgart átszállás nélkül lesz elérhető a MÁV-val

Forrás: turizmus.com

 2022. november 15. 15:51

A december 11-től életbe lépő új vasúti menetrend nemcsak belföldön, hanem a nemzetközi viszonylatokon is több fejlesztést, változást hoz. Többek között új német város lesz elérhető közvetlenül Budapestről és már délelőtt le lehet jutni Aradra a fővárosból.

A 2022-2023-as menetrend egyik legfontosabb újdonsága nemzetközi közlekedésben, hogy új német város válik átszállás nélkül elérhetővé Budapestről éjszakai vonattal: decembertől a Kálmán Imre EuroNight München helyett Stuttgartig jár, Augsburgot, Ulmot, Göppingent érintve érkezik Baden-Württemberg tartomány fővárosába. Ezzel a MÁV-START jelentős éjszakaivonat-hálózata tovább gyarapodik és mind a dél-németországi magyar diaszpóra, mind a kiránduló vagy üzleti utasok számára új, kényelmes közvetlen kapcsolat jön létre. A vonat ülő-, fekvő- és hálókocsit is továbbít, Stuttgart főpályaudvarra  8:37-kor érkezik, illetve onnan 20:29-kor indul Budapestre.

mav_ejszaka

decembertől a Kálmán Imre EuroNight München helyett Stuttgartig jár, Augsburgot, Ulmot, Göppingent érintve érkezik Stuttgartba

Fotó: MÁV

Nyugat-Európa irányába kismértékben módosul december 11-től a Szlovákia, Csehország, Németország felé Szobon, Párkányon, Pozsonyon át közlekedő vonatok indulási időpontja a szlovák vasúthálózaton végzett pályaépítési munkálatok miatt. Így a Metropolitan és Hungária EuroCity vonatok, továbbá a Metropol EuroNight vonatok menetrendje néhány perccel változik.

A szobi vonal érintésével Varsót és Terespolt Budapesttel összekötő Báthory EuroCity közlekedése is néhány perccel el fog térni a jelenlegitől.

Erdély felé elsősorban a kishatárforgalmi vonatok menetrendje változik, igazodva az utasigényekhez, valamint Arad elérése tovább javul. A Zaránd InterCity-vonatpár, amely eddig csupán Szolnok és Arad között közlekedett, Keleti pályaudvarról, illetve oda fog járni. Így a fővárosból Aradra már délelőtt meg lehet érkezni, illetve onnan késő délután is elég hazaindulni.Debrecenből Szatmárnémetibe az Érmihályfalván át közlekedő személyvonat egy órával előbb fog indulni (8:05), és érkezni is (20:00), ezáltal Budapestről 5:23-as indulással és késő esti érkezéssel – debreceni átszállással – elérhetővé válik a Partium északi része. Mátészalka és Nagykároly között pedig – a járványügyi menetrend hatályon kívül helyezése óta – továbbra is közlekedik két pár személyvonat.

Horvátország felé, a Pécs–Villány–Eszék vasútvonalon új nemzetközi összeköttetés létesül, ismét 4 pár vonat közlekedik naponta, 1 pár vonattal reggel, 3 párral délután lehet utazni. Budapest és Zágráb között is módosul a menetrend, mert a horvát vasúttársaság  döntése alapján évközben az eddigi Gradec-Tópart nemzetközi InterCity vonatpár csupán Budapest és Gyékényes között fog közlekedni.

Szlovénia irányába is módosul a kishatárforgalmi vonatok menetrendje. Néhány vonat az alacsony kihasználtság miatt a határt a továbbiakban nem lépi át, Őrihódos állomás napi 3 pár vonattal lesz a továbbiakban elérhető, ugyanakkor Őriszentpéter és Zalaegerszeg között sűrűbben, ütemesen közlekednek majd a belföldi vonatok.