A Mikulás, mint a finn öntudat allegóriája

Forrás: turizmus.com

 2017. január 27. 15:05

Különleges utazó tárlat első állomásának ad otthont a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. A március 5-ig látható kiállításon a kortárs finn fotográfia hét jelentős képviselője mutatkozik be.

A Független objektív – Kortárs finn fotográfia című kiállítás apropója Finnország függetlenségének századik évfordulója, a budapesti tárlat az utazó kiállítás első állomását, ezt követően az év folyamán Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában, Litvániában és Lettországban lesznek láthatók a munkák, melyek a függetlenség fogalmát egyéni és kollektív szinten egyaránt vizsgálják.

Juha Suonpää Szent melankólia című fotósorozatában például a Mikulás mint a finn öntudat allegóriája jelenik meg, ezen keresztül pedig általános nemzeti sztereotípiák kerülnek elő a romantikus nacionalizmustól átitatva.

Juuso Westerlund Jackpotjában egyszerre kerül elő a sóvárgás és borúlátás, ezek révén pedig az emberi melegség és a hétköznapi finn emberek beteljesülésre váró álmai.

Sara Hornig Mindennapi kenyerünk című sorozata alázatosan és vészjóslóan dolgozza fel a jóléti állam és a szegénység összefüggéseit.

Harri Pälviranta Fegyverekkel lehetséges és Juha Arvid Helminen A láthatatlan birodalom című sorozata egyaránt a hatalom és az erőszak viszonyával foglalkozik.

Riitta Päiväläinen Elképzelt találkozások című sorozatában olyan sejtetések jelennek meg, melyek az emlékeket és a felejtést, a jelenlétet és a hiányt kötik össze. A képeken megjelenő táj és mesterséges tér, a halvány nyomok és emlékek lehetővé teszik, hogy a múltunkon és ahhoz való viszonyunkról gondolkodjunk.

Jaakko Kahilaniemi a természet kereséséhez tér vissza, mint annak tulajdonosa. A 100 hektárnyi megértés című sorozattal Kahilaniemi arra keresi a választ, mit jelenthet a városi lakos számára egy erdei környezet, hogyan találhat vissza az ember a természethez.

A kiállítás a Backlight Fotófesztivál támogatásával valósult meg, mely fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli idén.

Megtekinthető március 5-ig, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)

Kapcsolódó cikkek

Gésák a Duna-parton

2016. december 18.