A milánói EXPO egyik attrakciója lesz a nagyszabású Leonardo-kiállítás

Forrás: turizmus.com

 2015. február 02. 18:21

A látványos projekt április 15-én nyílik a Palazzo Reale-ben, ez lesz a valaha Itáliában megrendezett, legátfogóbb Leonardo da Vinci kiállítás, amely a reneszánsz zseni munkássága előtt tiszteleg.

A kiállítás – amely július 19-én zár - nemcsak a művészt, hanem a tudóst is középpontba állítja. A kurátorok, Pietro C. Marani és Maria Teresa Fiorio két vezető művészettörténész, hosszú évekig tanulmányozták a zseni rendkívül gazdag és összetett életművét, amelyben számos részlet még mindig felfedezésre vár.

A különleges tárlat 12 szekcióra bomlik, amelyek a művésznek a különböző városokban töltött éveit és munkásságának bizonyos szakaszait prezentálják. A kiállítás célja az is, hogy bemutassa az alkotó művészi és tudományos, technológiai, feltalálói vízióit, belehelyezve az akkori kortárs művészeti közegbe. Ugyanakkor a két utolsó szekció arra világít rá, hogy Leonardo miképpen hat a mai képzőművészetre Az a kevésbé műértők számára is izgalmas lesz, hogyan alakult ki a Mona Lisa körül – amely születése idején csupán „egy" festmény volt a sok közül – a ma tapasztalt szinte hisztérikus imádat. A kalandos életű alkotást ma már szinte földöntúli népszerűség és titkokkal átszőtt legendák övezik.

Az olasz rendezők arra számítanak, hogy a Leonardo-kiállítás bizonyára nagyon sok turistát vonz majd, az EXPO látogatókon kívül is. Ezt segítik elő a kurátorok olasz és angol nyelven hozzáférhető katalógusai, no meg a nagyszabású marketinghadjárat is.