A miskolci villamos 121 éve

Forrás: Borsod Online

 2018. július 11. 10:04

Piros bécsi és sárga Tátra nosztalgiaszerelvények indításával ünnepelte július 10-én a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. és az egész város, hogy 1897-ben ezen a napon indult el vidéken elsők között a miskolci villamosközlekedés.

A miskolci volt az egyik első vidéki villamosvonal-hálózat Magyarországon, legalább tíz évvel előzött meg olyan nagyvárosokat a villamosvonal kiépítésével, mint Debrecen és Szeged. Érdekesség az is, hogy Szombathelyen a miskolcival egy időben adták át a villamoshálózatot, de ezt 1974-ben megszüntették – olvasható a borsod online híroldalán.

A 100-as pályaszámú nosztalgiakocsi még rója Miskolc utcáit

Fotó: miskolc.hu

 

Az MVK egyébként több, korábbi járműtípusból is megtartott egy-egy szerelvényt. A sokáig a miskolci utcaképhez tartozó FVV villamosokat 1991-től kezdték kivonni a forgalomból. A Tátrák érkezésével fokozatosan visszaszorultak a kettes vonalra, majd 2004-ben az utolsó kocsit is elbúcsúztatták, viszont a 100-as pályaszámú, valamint a 151-es megmaradt nosztalgiakocsinak.

A bécsi villamosok 2003-tól fokozatosan álltak forgalomba, és tizenkét évig szolgálták Miskolcot, a Zöld Nyíl projekt keretein belül megvásárolt 31 Škoda érkezését követően 2015-ben állították le őket.

Hasonló sorsra jutottak a Tátrák is, ebből azonban néhány darabot megtartottak, és időnként még fel-fel tűnnek a pályán, ha „cseh rokonaiknak” segítségre van szüksége.