A MISZ újabb állásfoglalása a turistabusz-kitiltás ügyében

Forrás: turizmus.com

 2016. május 11. 19:43

A turistabuszok budai Várból tervezett kitiltásával kapcsolatban a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége újabb állásfoglalást juttatott el szerkesztőségünkhöz. A váratlan lépés ellenére, kérésükre változtatás nélkül adjuk közre üzenetüket, ami várhatóan szakmai belvitát is generál majd.

"A korlátozás kezdését május 15-re tervezték, azután úgy látszik, két héttel elhalasztották, de ezt is csak a sajtóból tudjuk.

Szövetségünk hivatalosan megkereste a Budavári Önkormányzatot és az újonnan alakult Magyar Turisztikai Ügynökséget, és kérte, hogy vonjanak be bennünket a döntés előkészítésébe, mielőtt az véglegessé válik.

A Szövetség álláspontja a következő:

1. Nem az a probléma, hogy korlátozni kívánják a turistabuszok beengedését a Várnegyedbe, hanem az, hogy előtte nem került sor a turisták feljutásának biztosítására (liftek, mozgólépcsők építése). Nincs biztosítva a buszok várakozási helye a Várnegyed lábánál, sem a Dózsa György téren, sem a Clark Ádám tér közelében.

2. Szeretnénk elérni hogy az illetékesek halasszák el a korlátozást legalább október 31-ig, és eközben teremtsék meg a kulturált feljutás feltételeit. Azok a javaslatok, amelyek este 7 és reggel 7 között lehetővé tennék a turistabuszok behajtását, enyhén szólva nevetségesek. Nyilvánvalóan kivitelezhetetlen a BKK buszokkal való feljutás is, a Szövetség tagjainak egyöntetű véleménye szerint ez hatalmas káoszhoz vezetne.

3. Szeretnénk világossá tenni, hogy ha nem sikerül megoldani ezt a problémát, az igen rossz színben tünteti fel az egész turizmust, hiszen a Várnegyed egy kiemelt turisztikai célpont, a Világörökség része, minden budapesti városnézés „fénypontja". A presztízsveszteség mellett félő, hogy számos külföldi iroda kiveszi programjából a budapesti városnézést (vagy a jelenlegi egész naposat fél naposra rövidíti), ami tagjainkat  egzisztenciálisan érinti, megélhetésüket súlyosan veszélyezteti.

4. Szövetségünk szeretné a partnerszervezetekkel karöltve végigvinni az egyeztetéseket. Annál is inkább, mivel az Magyar Utazási Irodák Szövetsége nem áll kapcsolatban minden külföldi küldő irodával. Egyre több olyan külföldi iroda van, amely a magyar idegenvezetőket közvetlenül kéri fel munkára, így az egyetlen informátor, kapcsolattartó az idegenvezető.

Mindezek alapján kérjük, lehetőség szerint szíveskedjenek napirenden tartani ezt a kérdést, mert a probléma egyáltalán nem oldódott meg."