A MUISZ álláspontja érvényesült a IATA-tárgyalásokon

Forrás: turizmus.com

 2016. július 07. 18:18

Az utazási irodák repülőjegy-értékesítési jogosultságainak jelentős módosítását kezdeményezte a IATA (International Air Transport Association) egy nagyszabású program keretében – tájékoztatott a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

A tervek szerint az irodák 2017-től választhattak volna, hogy előre letétbe helyezik a repülőjegyek árát, több országra vonatkozó akkreditációt szereznek, vagy elfogadják az eladásaik korlátozását. A New Gen ISS program utóbbi elemét az utazási irodák szervezetei élesen támadták. A múlt héten Montrealban tartott tanácskozás jelentős eredménnyel járt – tájékoztatott a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

A IATA zöld utat kapott, hogy beterjessze a programot a döntéshozó kongresszus elé, de kikerül abból az eladások korlátozása. Ezen két munkacsoport dolgozik majd tovább. A program bevezetésének új dátuma 2018. január 1., amely mindenképp jelentős változásokat hoz majd az irodák életébe. Az új időpontra azonban lesz idő felkészülni.

A közlemény szerint a MUISZ évek óta következetesen képviselte az eladások korlátozásának elfogadhatatlanságát. Képviselői hangsúlyozták, hogy a légitársaságok százszor akkora kárt okoztak az utazási irodáknak, mint fordítva, a IATA mégis az utóbbiakat akarja tovább szorítani. Csak a kölcsönös garancia bevezetése hozhat az utasok számára is megnyugtató változást.

A  MUISZ továbbra is aktívan részt vesz a megbeszéléseken, és tagjai számára részletesen  bemutatja a  változásokat, teendőket.