A MUISZ az ECTAA-ra ment, az ECTAA hazánkba jön

Forrás: turizmus.com

 2017. június 12. 19:26

A közép-portugáliai Coimbrában tartotta idei tavaszi közgyűlését az ECTAA, az európai utazási irodai szövetségek ernyőszervezete. Az eseményen a Magyar Utazási Irodák Szövetségét Erdei Bálint elnök és Hajdú Attila elnökségi tag képviselte.

A rendezvényen többek között az alábbi témákat vitatták meg a résztvevők:

Az új európai csomagtúra-törvény (PTD- package travel directives) jogszabályi átültetése.

Bár a folyamat bonyolult, hiszen az új törvény bevezetése miatt  jogszabályok sorát kell harmonizálni, a legtöbb országban jól halad a munka, de néhány ország jelezte – főleg az idei őszi választások miatt - hogy csúszni fog a határidővel.

A Magyar Turisztikai Ügynökség már jelezte a témában egyeztetési szándékát a szakmai szervezetekkel.


Szintén hamarosan, a jövő évben lép életbe a GDPR általános adatvédelmi irányelv, melynek betartása minden cégre kötelezettségeket ró, ahogy a IATA által a repülőjegyes irodák számára előírt PCI-DSS bankkártyabiztonsági szabályrendszernek való megfelelés is. Ez utóbbi témában a találkozó vendégelőadója volt a Verizon adatbiztonsággal foglalkozó cég európai képviselője, aki elismerte, hogy a bankkártya csalások és visszaélések területén az utazási szektor érintettsége viszonylag alacsony, ám kockázata magas, ezért van szükség a minősítésre.

Az ECTAA és társszervezete, a GDS rendszereket is tömörítő ETTSA  (European Technology and Travel Services Association) aggodalommal figyelik azt a folyamatot, hogy vezető légitársaságok büntető felárat fizettetnek, ha jegyeiket a szabadpiaci versenyt és objektív ár-összehasonlítást lehetővé tevő GDS rendszereken foglalják az irodák. Az ETTSA által készített kutatás bebizonyította, álságos a légitársaságok azon érvelése, mely szerint drágább számukra a GDS-en keresztül történő értékesítés: az állítás csak akkor állja meg a helyét, ha a disztribúciós értéklánc több lépését - és azok nem elhanyagolható költségeit - figyelmen kívül hagyjuk.

Az elsőként a Lufthansa által, DCC néven bevezetett pótdíj miatt az ECTAA már 2 évvel ezelőtt az Európai Bizottsághoz fordult, ám a bizottság számára két év sem volt elegendő arra, hogy megállapítsa a szervezet jogászai szerint egyértelmű jogsértést, így az ECTAA most újra emlékezteti az Unió szervezeteit a problémára. Nemrégiben a British Airways és az Iberia is bejelentette hasonló felár bevezetését, azaz a folyamat egyértelműen az árdrágítás irányába hat.

Hazánkat érintő hír, hogy idén a Magyar Utazási Irodák Szövetsége rendezheti meg Budapesten az ECTAA téli közgyűlését, melynek előkészületei már elkezdődtek.