A MUISZ elkötelezett a bruttó árazás mellett

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 26. 19:06

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége arra kéri a tagirodákat, hogy már a 2020-as katalógusaikban érvényesítsék a bruttó árazást.

A MUISZ évek óta elkötelezett a bruttó árazás általános bevezetése mellett, mely törekvést a Magyar Turisztikai Szövetség is támogatja – közölte lapunkkal a szakmai szervezet.

Körlevelükben azt írják, hogy bíznak benne, a kötelezően alkalmazandó bruttó árazás hamarosan bekerül a 472/2017. Kormányrendeletbe. Az utazási irodák által meghirdetett árak szabályozott megjelenése nemcsak az utasok felé kiemelkedő jelentőségű, de nagyban hozzájárul az utasoknak az utazási irodák felé irányuló bizalom megerősítéséhez, visszaállításához.

Különösen fontos ez egy olyan időszakban, amikor az utazási irodákat egyre több kritika éri utazási influencerek, bloggerek, vloggerek, ún. utazási tanácsadók és a sajtó oldaláról, miszerint az utazási irodák útjai drágák és sok rejtett költséget tartalmaznak, így önálló szervezésre buzdítják a leendő utasokat.

A szövetség néhány héttel ezelőtt a charterező irodákkal megbeszélést kezdeményezett, és arra kérte a MUISZ tagirodáit, fogjanak össze és mutassák meg, hogy a szakma elkötelezett a bruttó árazás mellett, még azt megelőzően, hogy jogszabályban kerülne szabályozásra, s a MUISZ tagirodák a bruttó árazást már a 2020-as ajánlataikban érvényesítsék.

A megbeszélésen a charterező irodák egységesen támogatták a bruttó árazás alkalmazását.

A szövetség fontosnak tartja továbbá, hogy a kezdeményezéshez a körutazásokat szervező irodák is csatlakozzanak, velük a közeljövőben kerül sor az egyeztető megbeszélésre.

A MUISZ azt tervezi, hogy egy kampánnyal hívja fel a nagyközönség figyelmét erre a változásra. Meggyőződésük, hogy egy ilyen kampánynak jelentős hatása lesz az összes utazási irodára, és az utasok azokat az irodákat fogják választani, akik a bruttó árazást alkalmazzák. Kommunikációs kampányukban megemlítik majd azokat az irodákat, amelyek a bruttó árazás mellett tették le voksukat.

A bruttó árazás segítheti az irodákat abban, hogy visszanyerjék az utazók bizalmát

Fotó: Photo by Chris Lawton on Unsplash

Természetesen továbbra is cél a bruttó árazás mielőbbi rendeletben történő szabályozása, de ennek az önkéntes lépésnek az üzenete rendkívül jelentős és emeli a szakma presztízsét mind a fogyasztók, mind a kormányzati döntéshozók oldaláról – áll a MUISZ körlevelében.

A szövetség arra kérjük tagjait, mutassák meg, hogy a MUISZ-tagok egységesen kiállnak ebben a fontos kérdésben, mely része a minőségi, felelősségteljes, fogyasztóbarát üzleti magatartásnak és még a kötelezően bevezetésre kerülő szabályozás előtt, önkéntesen alkalmazzák a bruttó árazást.