A MUISZ javaslatai a IATA tervezett szigorításaival szemben

Forrás: turizmus.com

 2016. október 11. 21:06

A IATA számos szabályváltoztatást tervez bevezetni 2017-ben, melyek jelentősen érintik az utazási irodák életét.

A legnagyobb visszhangot az a javaslat váltotta ki, mely maximálná az irodák repülőjegy eladási lehetőségét a jelenlegi rendszerben. Erről a változásról egy külön munkacsoport tanácskozik most, így az kikerült a január 1-jén életbe lépő csomagból.

A MUISZ igen aktív részvételével működő ECTAA a múlt héten megküldte részletes javaslatait a IATA-nak. Megértik, hogy a légitársaságok nagyobb védelmet szeretnének a szándékos károkozásokkal szemben, azonban tiltakozik az ellen, hogy a becsületesen dolgozó irodák kerüljenek hátrányosabb helyzetbe.  Elemzésük kimutatja, hogy a ritkán előforduló visszaélések a légitársasági eladások 0,003%-t jelentik, miközben a IATA szigorítás az irodák 24%-t sújtaná.

Az ECTAA javaslata szerint az eladásoknál növelni kellene a  bankkártya részesedést, módosítva a hírhedt 890-es szabályt. Ez ma nem engedi, hogy az irodák a saját bankkártyáikat használják az eladásokhoz.

A javaslattal  nem csak a biztonság nőne, de a  fuvarozók is hamarabb a pénzükhöz jutnának. Szigorítani kellene az újonnan jelentkező irodák vizsgálatát is, amelynek nem tett jót a IATA kivonulása az egyes piacokról.

A legérdekesebb javaslat az irodai eladások napi szintű követése, amelynek ma már léteznek a technikai feltételei. Ezzel könnyen kiszűrhetők lennének az indokolatlanul megugró eladások.

A  MUISZ kíváncsian várja a légitársaságok és a IATA reagálását.