A MUISZ tájékoztatása az EU irányelv hazai átültetése kapcsán

Forrás: turizmus.com

 2018. január 05. 17:17

Elfogadásra kerültek és 2018. július 1-től hatályba lépnek azok az új kormányrendeletek, amelyek az Európai Unió utazási csomagokról és az utazási szolgáltatás-együttesekről szóló irányelvének átültetését szolgálják.

A jelenleg hatályos „281-es kormányrendelet” helyébe a 472/2017 (XII.28.) kormányrendelet lép, míg a 213/1996. (XII. 23.) kormányrendelet hatályban marad, s azt csak módosítja a 473/2017. (XII.28.) kormányrendelet.

A MUISZ aktívan támogatta a hazai implementáció folyamatát és számos javaslatot tett mind az utazási irodák, mind az utazók érdekeire tekintettel. Ezen javaslatok egy része a megalkotott jogszabályok részévé vált, másokat a jogalkotó nem tartott támogatandónak.

A MUISZ az év közepén bekövetkező változások kapcsán elsősorban az alábbi pozitívumokra kívánja felhívni a figyelmet:

1. az új jogi szabályozásnak köszönhetően, ha az utazók az utazási irodák termékeit választják, az eddigieknél is nagyobb védelmet és biztonságot élveznek majd, utazásuk során;

2. az új jogszabályi kötelezettségek alapján az utasok pontosabb tájékoztatást kapnak annak érdekében, hogy különbséget tudjanak tenni az utazási irodák csomagtermékei és a különféle, sokszor internetes felületeken csomagként feltűntetett és értékesített szolgáltatás-együttesek között, ezért tudatos döntést tudnak majd hozni, hogy a biztonságosabb utazási csomagokat, vagy a kisebb védelmet élvező utazási szolgáltatás-együtteseket vásárolják meg.

A MUISZ véleménye szerint, e változásoknak köszönhetően tovább fog nőni az utazási irodákat választó utazók száma. Ugyanakkor a MUISZ felhívja a figyelmet arra is, hogy:

3. Az utasok nagyobb védelme az utazási irodák számára nagyobb terhet is jelent, egyfelől jelentősen nő az irányelv átültetése miatt szükséges adminisztráció mértéke, másfelől pedig a meglévő vagyoni biztosítéki rendszer fenntartása mellett a fizetésképtelenségre vonatkozó külön biztosítást is kell majd kötniük.

A MUISZ emiatt sürgeti, hogy az utazások zavartalan szervezése érdekében a biztosítók minél előbb jelenjenek meg versenyző termékeikkel a piacon.

Fontosnak tartja emellett a MUISZ, hogy az új biztosítások bevezetésének kötelezettsége csak a 2018-as nyári szezont követően jelenjen meg, mivel megfelelő biztosítási termékek hiányában jelenleg még nincs lehetőség arra, hogy az új előírások szerinti biztosítások mellett kössenek szerződéseket az utazókkal. Ez a helyzet pedig az utazók számára a nyári szezon közepén jelentős egyenlőtlenségeket, az utazási irodáknak pedig jelentős adminisztratív és technikai problémákat okozhat.

A MUISZ jogi tanácsadója az utazásszervezőket és utazásközvetítőket érintő legfontosabb változásokra hívja fel a figyelmet.

Az új kormányrendelettel együtt megjelent, s az utazási irodai tevékenység ellenőrzéséről szóló kormányhatározat értelmében nehezebb dolguk lesz az engedély nélküli szervezőknek, s ezt üdvözli a MUISZ.