A német utazási irodások többsége nem ajánlaná szakmáját a gyerekeinek

Forrás: turizmus.com

 2022. december 05. 15:09

Több mint 700 szakmabelit kérdezett meg egy német szakportál, a válaszokból az derült ki, hogy többségük nem ajánlaná barátainak vagy gyerekeinek az utazási irodai munkát.

Ajánlaná-e az utazási irodai munkát barátainak, rokonainak, gyerekeinek? – hangzott a Reise vor9 szakportál körkérdése.

A felmérésben résztvevő utazásközvetítők 57 százaléka nemmel válaszolt, csak 22 százalékuk biztatná szeretteit arra, hogy ezen a területen vállaljon munkát. Az utazásszervezőknél valamivel jobb a helyzet, 28 százalékuk ajánlana egy ilyen állást, 47 százalékuk pedig nem.

Az utazásszervezők valamivel pozitívabban válaszoltak arra a kérdésre is, hogy a munkájukban az öröm vagy a frusztráció van-e túlsúlyban. 28 százalékuk írta azt, hogy inkább örömét leli benne, és 15 százalékuk számolt be csalódottságáról. Az utazásközvetítők 25 százaléka nyilatkozott pozitívan, 19 százaléka pedig inkább negatívan. A válaszadók többsége számára tehát az öröm és a csalódás egyfajta keverékét nyújtja a munkája.

A válaszadók kommentárjai is érdekesek. „A fizetés rossz, a munkaidő rossz, kedvezmény alig van, vagy csak nagyon kevés. A munka mennyisége egyre nő az utazásszervezők és a légitársaságok folyamatos változtatásai miatt. A telefonos kapcsolásokra extrém sokáig kell várni, és sok a félretájékoztatás. … Az is felfoghatatlan, hogy bizonyos irodák még csekély árrés esetén is árengedményeket adnak, amivel a mi munkánk még inkább veszít az értékéből” – írja egy utazásközvetítő cég képviselője.

Egy másik válaszadó szerint az adott személy karakterétől függ, hogy ajánlaná-e neki a munkát. A szakmában ugyanis nem szabad érzékenynek lenni és sok mindent el kell tudni viselni.

Sok német utazási irodás érez csalódottságot a szakmája miatt

Fotó: 123rf.com

De azért vannak elszánt támogatói is a szakmának. „A legeslegsokoldalúbb munka nagyszerű fejlődési lehetőségekkel, de sajnos a közvélemény részéről kevéssé elismert és népszerű” – írja egy másik értékesítő.

A jövedelem témájára minduntalan visszatérnek a válaszadók, ez ugyanis még az utazásszervező cégeknél dolgozók szerint is átlag alatti más ágazatokhoz képest. Ezenkívül az utazásokhoz kapott kedvezmények sem olyanok már, mint voltak régen. „Tíz évvel ezelőtt valószínűleg még ajánlottam volna egy utazási irodai állást, de ma már inkább zsákutcának látom ezt a munkát” – írja egy szakmabeli.

A portál megjegyzi: a felmérésből egyértelműen kitűnik, hogy bele fog telni némi munkába, mire a mostaninál több utazási irodás látja úgy: egy izgalmas, változatos területen dolgozik, ahol nagyszerű események kínálnak lehetőséget az eszmecserére, és sokat lehet utazni.