Félnek a német utazási irodák, hogy az orosz invázió lefékezi az utazókedvet

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2022. március 01. 16:48

A német utazásszervezők körében óriási az aggodalom, hogy az orosz-ukrán háború újra lefékezi a németek épp csak feltámadt utazási kedvét. A német úti célok pedig amiatt aggódnak, hogy nagy veszteségeik lesznek az orosz vendégek várható elmaradása miatt.

Az FTI Group vezérigazgatója, Ralph Schiller és a Törökország-specialista Bentour Reisen tulajdonos-ügyvezetője, Deniz Ugur egyaránt úgy gondolják, hogy a konfliktus kihatással lesz a foglalásokra. Ugur szerint a törökországi szállodák is nagy gondban lesznek, hiszen rengeteg vendégre számítottak Oroszországból és Ukrajnából is, és a török turisztikai ágazat állítólag nem bír ki még egy rossz szezont – írja a Reise vor9.Több német utazásszervező egyébként már a háború első napjaiban, az EU légterének lezárása előtt bejelentette, hogy több hónapra előre lemondja oroszországi útjait. A transzszibériai vasútra szervezett utazások piacvezetőjének számító, és számos oroszországi körutazást kínáló Lernidee Erlebnisreisen például a háború másnapján, február 25-én mondta le összes útját június 30-ig.

A kelet-európai specialisták közül a Go East Resiennél már a támadás napján tömeges volt a lemondás az oroszországi utakra. A Hauser Exkursionen pedig elvi okokból állította le azonnal az orosz utakat. A trekking-specialista utaztató vezetője, Manfred Häupl indoklása szerint nem szabad tolerálni, hogy valaki szándékosan lábbal tiporja egy nép jogait és hadsereggel vonul be egy szomszédos országba.

A rengsdorfi Berge & Meer is etikai és morális okokra hivatkozva mondta le az oroszországi útjait, és a Studiosus is azt jelentette be, hogy csak júniustól tervez újra utakat indítani az országba.

A hajótársaságok is elkerülik egy ideig az oroszországi úti célokat. Az MSC Cruises úgy döntött, hogy a régióba május végétől októberig induló négy hajójuk nem fut be a szentpétervári kikötőbe, a társaság Stockholmmal, Helsinkivel és Tallinnal tárgyal alternatívákról.

sztpetervar_cruise_123rf

A hajótársaságok is elkerülik egy ideig az oroszországi úti célokat, többek között a szentpétervári kikötőt

Fotó: 123rf.com

A TUI Cruises „etikai és morális okokból” szintén úgy döntött, hogy május és október között a régióba tervezett útjaikon nem érintik Szentpétervárt. Helyette a litván Klaipedát és a lettországi Rigát, vagy Koppenhágát és a svédországi Visbyt állítják be a programba. A Fekete-tenger partján lévő Szocsit és Odesszát is érintő augusztusi útjukhoz is valószínűleg más kikötőket keresnek.

 

Szankciók a TUI legnagyobb egyéni részvényese ellen

A TUI AG különösen kényes helyzetben van most, hiszen részvényeinek 34 százaléka Alekszej Mordasov orosz oligarcha kezében van, az EU pedig kedden szankciókat rendelt el a befolyásos milliárdos ellen.

A szankciós listára oroszországi vállalkozói tevékenysége és a Kremlhez való közelsége miatt került a milliárdos. Az EU érvelése szerint Mordasov profitál az ukrajnai háborúért és a Krím bekebelezéséért felelőssé tehető orosz döntéshozókhoz fűződő kapcsolataiból és támogatja az Ukrajna elleni politikai intézkedéseket.

Mordasov a Severgroup elnöke. Vállalatának részesedése van a Rosszija Bankban, amely a magas rangú orosz tisztségviselők bankjának számít. A bank a Krím bekebelezése után kirendeltségeket nyitott a félszigeten és Szevasztopolban, megszilárdítva ezzel a Krím betagozódását az Oroszországi Föderációba. A Severgroupnak ezenkívül részesedése van a nemzeti médiacsoportban is, az ennek ellenőrzése alá tartozó tévéadók pedig aktívan támogatják az orosz kormány Ukrajna-ellenes politikáját. A cégcsoport továbbá tulajdonosa a JSC Power Machines nevű vállalatnak, amely szélturbinákat szállított a Krím-félszigetre.Mordasov számára azt jelentik a szankciók, hogy a vagyonelemeit befagyasztják és korlátozzák az EU-n belüli utazási szabadságát.Mordasov a dpa hírügynökségnek eljuttatott közleményében azt írja: nem érti, mivel járulnak hozzá a vele szemben életbe léptetett szankciók "a szörnyű ukrajnai konfliktus" elsimításához. Ő személy szerint régóta elkötelezett az európai országok közötti gazdasági, kulturális és humanitárius együttműködés fejlesztése mellett. A milliárdos „két testvéri nemzet tragédiájáról” beszél, azonban közleményében nem határolódik el Ukrajna lerohanásától.

Friedrich Joussen, a TUI elnök-vezérigazgatója a munkatársaihoz intézett levelében, hétfőn nem látott veszélyt ebben a helyzetben. Mordasov csak kisebbségi részvényes, és nincs ráhatása az operatív működésre, és bár a felügyelőbizottságban helyet foglal, de a TUI-t nem a részvényesei és nem is a felügyelőbizottság irányítja – érvelt Joussen, aki éppen ezért biztos abban, hogy a Mordasov elleni esetleges szankcióknak és korlátozásoknak nem lesznek tartósan negatív kihatásai a vállalatra.

 

Sokat veszíthetnek a német úti célok

Az utazásszervezők mellett több németországi úti cél is úgy gondolja, hogy nagy veszteségeket fog elkönyvelni, utóbbiak az orosz vendégek várható elmaradása miatt.

Valószínűleg így lesz ez a népszerű fürdővárosban, Baden-Badenban is, amely már a cári idők óta az orosz utazók egyik kedvelt úti célja, és ahol a járvány előtt, 2018-ban a több mint egymillió vendégéjszaka mintegy 18 százalékát oroszok töltötték el – írja az rnd.de.

Egyébként hasonló a helyzet a szomszédos Svájcban is: a Schweiz Tourismus igazgatója, Martin Nydeggeris úgy gondolja, hogy meg fogják érezni a háború hatását. A szakember azt nyilatkozta az Aargauer Zeitungnak, hogy főleg Genf és Zürich veszíthet sokat. A két város a koronavírus-járvány alatt már megsínylette a külföldi turisták elmaradását, és most le kell mondaniuk az orosz turistákról, akik számára a két fő úti célnak számítanak Svájcban. St. Moritz például, amelyet ugyancsak kedvelnek az oroszok, a belföldi turisták miatt jobban meg fog birkózni a helyzettel – tette hozzá.

 

Szolidaritás Ukrajnával

A németországi turisztikai ágazat más szereplői is kifejezik szolidaritásukat Ukrajnával. Az OTA-k számára digitális megoldásokat nyújtó, düsseldorfi székhelyű, és technológiájával több mint öt éve Oroszországban is jelen lévő Peakwork például bejelentette, hogy ukrajnai fejlesztő csapatuk iránti szolidaritásból haladéktalanul megszüntetnek minden kapcsolatot Oroszországgal.A német vasút a hétvége óta ingyenesen szállítja Németországba az ukrajnai menekülteket. A rászorulók elszállásolásának megoldása érdekében is vannak akciók, a Hospitality Sales & Marketing Association (HSMA) németországi szervezete például felhívást intézett a szállodákhoz, hogy szabad szobáikat bocsássák a menekülők rendelkezésére.A Keleti-tenger partján fekvő Scharbeutz Bayside Hotelje pedig egy jelképes gesztussal örökre kitiltotta a házból Putyint és Lukasenkát, sőt még Gerhard Schröder volt német kancellárt is, aki a tulajdonos szerint Putyin cinkosa.Az ukrajnai állami turizmusfejlesztési ügynökség közben teljes bojkottra és minden oroszországi üzleti kapcsolat beszüntetésére, az orosz profilok letiltására kérte a turizmus szereplőit – médiumokat, légi, vízi és szárazföldi személyszállító cégeket, online utazási irodákat és a többi vállalkozást – írja a Reise vor9.