A németek kétharmada idén belföldön nyaralna

Forrás: turizmus.com

 2021. március 16. 12:34

Európa legnagyobb autós klubja, az ADAC egy 5000 részvevős felmérést készített a németek utazási szokásainak változásáról a világjárvány során és a turisták jövőbeli terveiről. A válaszadók kétharmada idén inkább belföldön nyaralna, a kempingek és az üdülőházak a legnépszerűbbek a körükben.

Az eredmények szerint a német utazók továbbra is óvatosabbak a külföldi és belföldi utak, nyaralások foglalásával kapcsolatban. Épp ezért a válaszadók csaknem fele egyelőre nem foglalna, vagy nem rövid időn belüli utazást foglalna. A felmérést kitöltő németek egyharmada több pénzt szeretne költeni nyaralásra ebben az évben, mint 2020-ban – írja a VIMOSZ hírlevele. Ennek ellenére azonban körülbelül minden ötödik, 40 éven felüli válaszadó nem számít arra, hogy idén újra utazhat majd.

A felmérés azt mutatja, hogy a németek körében a belföldi utazás a legnépszerűbb, Németország, mint úti cél középtávon egyértelműen megelőzi a többi európai és Európán kívüli országot. A tanulmány szerint ebben az évben a németek csaknem kétharmada  Németországon belül szeretne nyaralni.

Valamivel kevesebb, mint a válaszadók fele más európai országokba szeretne menni, és mindössze 16 százalék válaszolta, hogy inkább az Európán kívüli úti célok érdeklik.

A felmérést kitöltő németek egyharmada több pénzt szeretne költeni nyaralásra ebben az évben, mint 2020-ban

Fotó: 123rf.com

Miután a megkérdezettek 42 százalékának le kellett mondania vagy át kellett foglalnia az előző évi nyaralását a világjárvány miatt, így bizonyos, rugalmasabb típusú nyaralások, például a kempingezés vagy az üdülőház bérlése jelenleg népszerűbbek, mint a korábbi években.

A német utazási magatartásról szóló tanulmány egyértelműen mutatja tehát, hogy az emberek ismét a korábbiakhoz hasonlóan szeretnének utazni, de továbbra is rugalmasak maradnának, és jobban kihasználnák a kisebb egységeket, például a nyaralókat.

A jövőben az autóval való utazás valószínűleg lényegesen nagyobb szerepet kap majd, mint a pandémiát megelőző években. Míg 2019-ben a válaszadók 44 százaléka utazott inkább személyautóval, 2020-ban ez az arány már 63 százalék volt és a jövőben várhatóan tovább fog emelkedni.

A tanulmány szerint azonban a repülővállalatok sem kell félteni, a légi  utazás csak egy átmeneti zuhanást tapasztalt az elmúlt évben és a következő három-öt évben akár 44 százalékkal több utas (a 2019-es statisztikák 9 százaléka) választja majd a repülőjáratokat.