A pilóták közül toboroz légiutas-kísérőket a British Airways

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2022. február 16. 17:00

A British Airways egy céges képzési program keretében pilótákból és adminisztratív dolgozókból akar légiutas-kísérőket átképezni, hogy legalább az elkövetkező néhány hónapra megoldja a munkaerőhiányt.

Tízezer munkatársát bocsátotta el a British Airways a koronavírus-járvány alatt, a kirúgások csaknem felerészben a kabinszemélyzetet érintették. A légitársaság most kétségbeesetten próbálja pótolni a hiányzó légiutas-kísérőket – írja az aero.de.

Különösen a BA regionális leányvállalatánál, a CityFlyernél tűnik úgy, hogy nem áll rendelkezésre elegendő munkaerő. A légitársaság a „Repülj velünk az egekbe” elnevezésű céges programja keretében akar pilótákat és irodai dolgozókat gyorstalpalón légiutas-kísérőnek átképezni, hogy azután május végéig teljes munkaidőben ebben a pozícióban foglalkoztassa őket.
A bökkenő csak az, hogy a pilóták valószínűleg inkább kimaradnak abból a konfliktusból, ami a légitársaság és a légiutas-kísérők között a kollektív szerződést érintően már régóta fennáll. Mint azt a légitársaság kezdeményezéséről először tudósító személyzeti portál, a paddleyourownkanoo.com megírta, a BA 2010-ben már próbálkozott hasonló akcióval, hogy megtörje a légiutas-kísérők sztrájkját, a légiutas-kísérők és a pilóták között azóta is feszült a viszony.

Pilótákból és irodai dolgozókból képezne át légiutas-kísérőket a BA

Fotó: ©sunshineseeds/123rf.com

A portál szerint a BA egyfajta céges tréningnek állítja be a jelenlegi kezdeményezést. Az itt megjelent cikk arról is ír, hogy a BA 3000 légiutas-kísérőt akar felvenni a nyári szezon előtt, és 300 angol font értékű bónuszt ajánlott fel a személyzet tagjainak, ha meggyőzik barátaikat vagy családtagjaikat, hogy jelentkezzenek az állásra. Az új munkavállalók pedig a jelenlegi gyakorlattól eltérően – ami hat hónapot ír elő – már az első naptól kapnának rendkívüli utazási kedvezményeket.