A prémium utasok állják a légitársaságok költségnövekedését

Forrás: turizmus.com

 2018. július 13. 13:01

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) elemzése szerint a légitársaságok profittermelő képessége kis mértékben még javult is júniusban.

Az elemzést az Airportal.hu idézi, miszerint a kerozin ára már a 90 dollárt közelíti, 55 százalékkal kerül többe egy hordó fekete arany, mint egy évvel korábban, mégis jövedelmező tudott maradni a légi utasszállítás.

A befektetők azonban nyugtalanok, ennek is köszönhető, hogy a légi cégek papírjai csak júniusban átlagosan 6,4 százalékot vesztettek és öt hónapja tart az értékvesztés. A pénzemberek ugyanis úgy látják, hogy jóval komolyabb kihívások állnak a légi cégek előtt, ide értendő a túlkapacitás is, és a nagyobb kockázattól igyekeznek menekülni.

Prémium utasok luxusa

Fotó: turizmus.com

Az első negyedéves üzleti jelentéseket összehasonlítva ugyanakkor kijelenthető, hogy míg tavaly átlagosan 4,9 százalékos, addig idén 5,6 százalékos haszonkulccsal dolgoztak a cégek. A javulás motorja elsősorban Dél-Amerika és Európa volt annak ellenére, hogy Európában az első negyedév hagyományosan a leggyengébb – írja az Airportal.

Bár az utasonkénti átlagos haszonkulcs némileg csökkent, a prémium utasokon a légitársaságok sokkal többet tudnak keresni, mint akár egy évvel ezelőtt, a költségek növekedését pedig rájuk hárítják át a légi cégek, mivel sokkal kevésbé árérzékeny piacról van szó.

Bár Amerikában csökkent, Európában és Ázsiában nőtt a prémium székek iránti kereslet.