A rekordveszteség után fellendülésre számít a Ryanair

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. május 17. 13:01

Minden idők legrosszabb pénzügyi évét zárta március végén a Ryanair légitársaság, ugyanakkor már látják a fényt az alagút végén, a nyáron a turizmus újraindulására számítanak.

A március 31-én zárult 2021-es pénzügyi év során 815 millió eurós veszteséget könyvelt el a Ryanair légitársaság, miután bevételei 81%-kal estek vissza a járvány miatti korlátozások következtében.

A cég közleményéből az is kiderül, hogy egy évvel korábban a vállalat nyeresége ezzel szemben még több mint egymilliárd euró volt. A tavalyi pénzügyi év során az utasszám az egy évvel korábbi 149 millióról 27,5 millióra esett vissza a járványügyi korlátozások miatt, a járatok átlagos töltése a korábbi 95%-ról 71%-ra csökkent.

A vállalat a nehézségek ellenére 3,15 milliárd eurónyi készpénztartalékkal rendelkezik.

A Ryanairnél április eleje óta érzékelik a foglalások számának növekedését

Fotó: 123rf.com

Az utasszám visszaesését általános költségcsökkentéssel ellensúlyozták, a tömeges leépítést ugyanakkor a munkavállalókkal kötött bércsökkentési megállapodások és az állami munkahely-megtartó programok jóvoltából. A jövőt illetően ugyanakkor bizakodó a légitársaság, a Boeing 737-8200-as típusra korábban leadott, 135 darabra vonatkozó megrendelést 210 darabra növelték.

Kitérnek arra is, hogy a válság következtében több uniós légitársaság – köztük a Flybe, a Norwegian, a Germanwings és a Level – csődbe ment, míg mások komoly kapacitásokat építettek le. Számos nagy európai légitársaság részesült komoly állami támogatásban, ami torzítani fogja a jövőben a piaci versenyt.

Mindezek alapján a Ryanair vezetése arra számít, hogy az európai légi kapacitások csökkenni fognak a jövőben. Ez lehetőséget jelent a légitársaság számára, hogy bővítse útvonalhálózatát, különösen miután átveszik 210 darab, vadonatúj Boeing típusú repülőgépüket.

Az oltási kampányok felgyorsulásával abban is bíznak, hogy az idén nyáron újraéled az európai légi közlekedés és turizmus. A közleményben azt is írják, hogy április eleje óta érezhetően nő a heti foglalások száma.