A remény jegyében tartotta kongresszusát az osztrák utazási irodák szövetsége

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. október 12. 11:38

Október 7-8-án az alsó-ausztriai Bécsújhelyen a „Bátorság, Remény, Bizalom” mottó jegyében tartotta 60. kongresszusát az osztrák utazási irodák szövetsége, az Österreichische Reiseverband (ÖRV).

A legutóbbi közgyűlésen megválasztott új elnökség most találkozhatott először személyesen a tagsággal, akik közül 120-an jelentek meg a rendezvényen. Az elhangzott prezentációk rengeteg érdekes és hasznos, az utaztatási szektorban tevékenykedő vállalkozások és szakemberek számára a járvány utáni turizmus világában jól hasznosítható praktikát tartalmaztak.

A WIFO gazdaságkutató vezető elemzője, Oliver Fritz előadásában rámutatott arra, hogy egy év alatt több mint 30 százalékkal csökkent az osztrák turizmusgazdaság értékteremtése, amely a 2019-es, 30,2 milliárd eurós bázisról 2020-ra 20,9 milliárd euróra esett vissza. Ennek ellenére világviszonylatban az ausztriai turisztikai ágazat ellenállóbbnak bizonyult, az átlagnál jóval kisebb veszteséget szenvedett el, ha a vendégéjszakák számában mérjük a megrázkódtatás nagyságát. Tavaly nyáron a fajlagos mutatók alapján világszinten a második legjobb helyezést érte el az ausztriai szálláshelyek teljesítménye, idén augusztusban pedig minden idők legjobb vendégforgalmát könyvelhették el az osztrák szállodások. Az ágazat előtt a legnagyobb kihívásnak a klímaváltozás síturizmusra gyakorolt hatását, a digitalizációs felzárkózást, valamint  a munkaerő-piaci helyzet anomáliáit jelölte meg a WIFO szakértője. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta: Ausztriában az ágazatban dolgozók átlagfizetése még mindig a nemzetgazdasági átlag 63 százaléka, jóllehet pár éve még a felét sem érte el.

A Vienna Airport ügyvezetője, Günter Ofner előadásából a kongresszus résztvevői megtudhatták, hogy az elkövetkezendő években lassú, évi 4-5 százalékos forgalombővüléssel számolnak a nemzetközi légi forgalomban. Az újturizmus világában e területen a hajtóerőt a technikai innováció jelenti, amely lehetővé teszi a károsanyag-kibocsátás jelentős csökkentését.

Érdekes felmérést is ismertetett az előadó: Németországban a pártpreferencia alapján elvégzett utazási szokások vizsgálatából kiderül, hogy a legtöbbet a magukat "zöld" szavazóknak tartók utaznak repülővel, míg a legkevesebbet az AfD-szavazók repülnek.

Másfél év után először tartottak élő tanácskozást az osztrák utazási irodák

Fotó: Kovács Balázs

Ezután az osztrák kormány járványügyi intézkedéseit megalapozó komplexitáskutató központ eredményeit és megállapításait szemléletes ábrákon mutatta be Philipp Marxgut, az elemzőközpont főtitkára. Prezentációjában rámutatott, hogy Ausztria a 60 százalék körül átoltottsági rátájával az Európai középmezőnyhöz tartozik. Meglepő összefüggés, hogy e területen már 1-2 százalékpontos javulás is jelentős hatással van a járványügyi görbék „ellaposítására”, látványos ábrákkal bemutatásra kerültek az összefüggések: az oltással jelentős mértékben csökkenthető az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége, a kritikus helyzetek elkerülése.

A kongresszus második napján a turizmus gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóságának kérdése állt több előadás középpontjában. Wybcke Meier, a TUI Cruises ügyvezetője bemutatta, hogy a tengerhajózás körüli sztereotípiák mennyire nem fedik a valóságot. A hajótársaságok az innováció motorai, a környezetre gyakorolt káros hatásuk jóval kisebb, mint az a negatív sajtóvisszhangok alapján a közvélekedésben elterjedt. A modern technológiának köszönhetően 2025-re a tíz évvel korábbi szint 40 százalékára csökken majd a hajótársaságok szén-dioxid-szennyezése.

A prezentáció során elhangzott: pár éven belül piacra kerülnek a gázmeghajtású hajók, illetve 2030-től már zéró klímamérleggel is megvalósítható lesz a tengeri hajós utak szervezése.

A TUI Cruises hajói idén ősztől már csak oltott személyzettel közlekednek, és az utasoktól is megkövetelik az oltási igazolást.

Elisabeth Köstiner osztrák turisztikai miniszter arról beszélt, hogy a gazdasági támogatásokkal ez év végéig még biztosítják az ausztriai turisztikai vállalkozások veszteségeinek kompenzálását. A jövőben azonban „mindenkinek állítania kell az eresztékeken, hogy a kínálati szerkezetében is egy egészségesebb turizmusgazdaság alakulhasson ki” – fogalmazott a miniszter.

A kongresszuson elhangzottakról bővebben ITT találnak információt.