A Rewe felvásárolná az FTI-t

Forrás: turizmus.com

 2023. január 13. 13:51

A kiskereskedelmi óriás Rewe tulajdonában levő, Európa második legnagyobb utazásszervezője, a DER turisztikai csoport szemet vetett az európai utazási piac harmadik legnagyobb szereplőjére, a müncheni FTI-re.

A DER és az FTI egyesülése esetén az új óriás németországi piaci részesedése a 30%-ot is elérhetné, így jelentősen megközelítenék a jelenlegi piacvezető TUI-t.

A piaci részesedés növelésére annal is inkább szükségük van, mert a Thomas Cook-Neckermann csődje után inkább a kisebb szereplők (Alltours, Bentour, Schauinsland) erősödtek - értesült a Handelsblatt, amelyet a VIMOSZ hírlevele szemlézett.

A DER az elmúlt évben 2 milliárd eurós forgalmával 41%-kal maradt el a válság előttitől.

Mindkét céget komolyan megviselte a koronavírusválság, de az FTI esetében még a túlélés is veszélybe került, így mintegy félmilliárd eurós piaci hitelei mellett állami hitelt vett fel az erre szakosodott pénzügyi intézménytől, a WSF-től, ami ellen annak idején versenytársa, a Rewe vezetője hangosan tiltakozott és azt a versenyszabályok megsértéseként értékelte.

A tervezett ügylet különlegessége, hogy a vállalatfelvásárlás segítése érdekében most a Rewe azt szeretné elérni, hogy az állam tekintsen el ennek a - korábban még szóvá tett - adósságnak a visszafizetésétől.

A tárgyalások előrehaladott fázisban tarthatnak, és azokat gyorsítja a tény, hogy az FTI-t korábban megvásárolni szándékozó amerikai pénzügyi befektető visszalépett az akciótól - írja a lap.