A rossz síszezon miatt kárenyhítést kérnek a szlovén síközpontok

Forrás: MTI

 2019. március 26. 16:43

A legtöbb szlovén síközpont már bezárt Szlovéniában, két héttel korábban, mint tavaly; a meleg tél és a kevés hó miatt pedig állami támogatást kérnek, hogy fedezni tudják veszteségeiket – írta a Vecer című maribori napilap.

A felvonók és sípályák üzemeltetői szerint az idei tél miatt természeti katasztrófa sújtotta térséggé kell nyilvánítani a sípályák területét, mert nagyon kevés hó esett, ami miatt műhóval kellett kipótolniuk a túl vékony hóréteget, ami jelentősen növelte a költségeiket. Úgy vélték: joguk van kárenyhítésre, olyanra, mint amilyet a mezőgazdászok kapnak természeti csapás, szárazság, árvíz vagy jégeső esetén.

Danilo Brecelj, a felvonókat üzemeltetők szakmai egyesületének titkára elmondta: az állami támogatások elengedhetetlen feltételei – egy időjárási viszonyok miatti rossz szezonban – a stabil működésnek és a fenntartható hegyi turizmus fejlődésének.

A felvonók és sípályák üzemeltetői úgy vélik, joguk van kárenyhítésre, olyanra, mint amilyet a mezőgazdászok kapnak természeti csapás esetén

Fotó: pixabay

 

Bernard Majhenic, Szlovénia legnagyobb síparadocsomának, a Maribor-Pohorje síközpontnak az igazgatója viszonylag elégedett a szezonnal. Az idei síidényben 120 napot lehetett síelni, de csak 50 napon volt használható minden pálya. Az enyhe tél miatt azonban az összes pályán pótolni kellett a havat, ami 40 százalékkal növelte a költségeket – hangsúlyozta.

A síközpontok a legtöbb helyen március végéig még nyitva tartanak. Egy hete bezárt azonban a Kope, a Golte és a Kranjska Gora síterület, míg a Rogla és Bohinj-Vogel április elején még fogad síelőket. A valamivel magasabb Kanin-hegyen a síszezon akár májusig is eltarthat – olvasható a maribori lapban.