A Ryanair eladja Aer Lingus részvényeit

Forrás: turizmus.com

 2015. július 12. 19:38

Július 10-án az ír diszkont légitársaság felügyelőbizottsága egyhangú szavazással elfogadta az IAG ajánlatát a Ryanair által az Aer Lingusban birtokolt 29,8 százalékos részvénycsomagért.

A Ryanair részvénycsomagja 2012 májusa óta várt eladásra, a fuvarozó szerint a – többek közt a British Airwayst is birtokló – IAG ajánlata most maximalizálta a csomag értékét.

A Ryanair így az Aer Lingus július 16-i rendkívüli közgyűlésén elfogadja az ajánlatot és egy aranyrészvényt ad az ír kormánynak az Aer Lingus heathrow-i slotjanak vonatkozásában. A tranzakció még természetesen az európai hivatalos jóváhagyásra vár.

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary szerint a közel 30 százalékos részvénypakett 2006-os megvásárlásakor az volt a szándékuk, hogy az Aer Lingusból közép-kategóriás brandet fejlesszenek, amely a hagyományos fuvarozók konkurense lehet a fő repülőtereken. Ám ezt a törekvést felülírta a Ryanair 2013. szeptemberében bevezetett Always Getting Better programja, amelynek köszönhetően sikeresen betörtek számos európai elsődleges légikikötőbe, és komoly növekedést prognosztizálnak. Az IAG által kínált ár azonban azt is jelenti, hogy az elmúlt 9 évben mégiscsak sikerült némi profitot realizálni az Aer Linguson.

És persze O’Leary azt is megjegyzi, hogy míg 2006 végén a Ryanair négyszer annyi – 36 millió utast szállított, mint az Aer Lingus (9 millió), most a Ryanair közel 100 milliós utasszáma az Aer Lingus forgalmának csaknem tízszerese.