A Ryanair javára döntött a bíróság

Forrás: AIRportal.hu

 2019. február 28. 13:45

Egy ír bíróság szerint a Ryanair munkavállalóinak sztrájkjai vis-maior helyzetnek minősülnek, így a légitársaságnak nem kell kártérítést fizetnie az érintett utasoknak.

Az ítélet precedens értékű lehet a későbbi hasonló ügyekek a cég székhelyén, Írországban történő elbírálását tekintve. Az ultra diszkont cégnek az EU261-es uniós jogszabály szerint kellene kártérítést fizetnie a foglalt út hosszának függvényében minden olyan utasának, akiknek járatát törölték, vagy az a menetrendhez képest három órával később érkezett meg a célreptérre.

A légitársaság azonban nem akart fizetni azoknak az utasoknak, akiknek járatát szakszervezeti sztrájkok miatt törölték, mondván, hogy a sztrájk vis-maior helyzetnek számít. Ezt vitatták az utasokat képviselő szervezetek, akik azzal érveltek, hogy a cégnél bekövetkezett sztrájkok a Ryanair üzletpolitikájának és munkavállalóival szembeni bánásmódjának következtében szerveződtek.

A swords-i kerületi bíróság most kimondta, az érintett utasoknak nem járnak az EU261-es jogszabályban lefektetett kártérítések. Az ítéletet a bíróság a Ryanair azon érvelésére alapozta, miszerint a sztrájkok a cégen kívülálló tényezőnek tekinthetőek, azokra nincs közvetlen hatása a légitársaságnak. Emiatt a munkabeszüntetések a légitársaság üzemelésre gyakorolt hatása sem a cég felelőssége, az okozott kárt pedig emiatt nem kötelesek megtéríteni.

A Ryanair azt állítja, nem tud hatni a sztrájkolókra

Fotó: Wikimedia Commons

Az ír döntés azután született meg, hogy hasonló ügyekben Spanyolországban több városban, egymástól függetlenül hoztak az utasok kártérítési igényét jogtalannak kimondó döntéseket. Ezidáig ír bejegyzése miatt csak korlátozottan hivatkozhatott ezekre a Ryanair, mostantól azonban erre minden jogalapja megvan.