A Ryanair tovább terjeszkedik és fejleszt

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: turizmus.com

 2015. február 04. 19:31

Az idén 30 éves ír légitársaság immár évi 100 millió utasra számít, miközben a magyar piacon is 14 százalékos utasszám-növekedés révén több mint 1,3 millió utast prognosztizál.

David O'Brian kereskedelmi igazgató az évforduló kapcsán tartott budapesti sajtótájékoztatón rámutatott: míg a Ryanair 1985-ös indulásakor mindössze egy útvonalon szállított az utasokat, idén 1600 útvonalon 30 ország 189 repülőterére  indít napi 1600 járatot, 72 bázisáról 320 géppel, és utasainak száma várhatóan meghaladja a 100 milliót. S miközben az elmúlt harminc évben a megélhetési költségek növekedtek, a repülés ára csaknem 90 százalékkal csökkent, és luxuscikkből napi fogyasztási cikké vált. A Ryanair középtávú célja egyébként az évi 160 millió utas elérése, amelynek érdekében komoly géprendeléseket tettek.

Az „Always Getting Better" stratégia keretében számos fejlesztést hajtottak már végre, és ezt a későbbiekben is folytatni kívánják. Külön terméket hoztak létre a családoknak, illetve az üzleti utasoknak, és megnyitották a Ryanair Labs-t, ahol digitális és informatikai szakemberek fejlesztik a cég weboldalát és applikációit, a cél az iparág legjobb megoldásainak létrehozása. Újságírói kérdésre válaszolva O'Brian elmondta: nem zárkóznak el az átszállási lehetőség megteremtésétől, de az sem kizárt, hogy hosszú távú járatokra vállaljanak ráhordó szerepet.

Budapestről idén összesen 15 útvonalon közlekedik az ír fuvarozó, és a magyar piacon 1,3 millió feletti utasszámra számít, ami 14 százalékos növekedést jelent. Ezt egyrészt új athéni útvonaluk, másrészt a számos járaton bejelentett sűrítés segítségével kívánják elérni. Tavaly gépeik 87 százalékos load factorral repültek, számos új bázist nyitottak, és a Budapest Airporttól is átvették a legjobban fejlődő kihasználtságért járó elismerést.

Ami a többi magyarországi repülőteret illeti, szerkesztőségünk kérdésére David O'Brian elmondta: Debrecen megérdemli a figyelmet, és tárgyalnak is a repülőtérrel, azonban a következő téli szezonra az ősszel érkező 30 új gép helyett legalább hatvanra lenne szükségük, hogy az összes igényt kielégítsék.

Ami a transzatlanti terjeszkedést illeti, a kereskedelmi igazgató rámutatott: erre vonatkozóan már régóta vannak terveik, az üzemeléshez azonban legalább 30 gépre lenne szükség. A gyártók viszont a hatalmas volumenű közel-keleti és ázsiai megrendelések miatt nem tudják leszállítani ezt a mennyiséget – hacsak nem történik nagyobb visszamondás. Amennyiben a következő években a kérdésben nem tudnak előre lépni, letesznek a tervről.

A Ryanair közel 30 százaléknyi tulajdonrészt birtokol az Aer Lingusban, amelynek megvásárlására a múlt héten harmadszor is kísérletet tett a British Airways. Juliusz Komorek, a Ryanair jogi igazgatója a cég válaszát firtató kérdésére elmondta: hivatalos vételi ajánlatot még nem kaptak, ha ez megérkezik, a cég igazgatótanácsa minden bizonnyal megvitatja a részvények sorsát.