Csődvédelembe menekült a SAS skandináv légitársaság

Forrás: turizmus.com

 2022. július 05. 15:53

A SAS skandináv légitársaság csődöt jelentett, miután a pilóták sztrájkja miatt a skandináv légitársaság járatainak többsége nem tudott elindulni, ez pedig tovább súlyosbította az utazási káoszt, amely a nyári szezon csúcspontján Európát sújtja.

A SAS-t, amely 2020-ban már átstrukturálta adósságát, versenyképtelen költségszerkezet terhelte, amely megakadályozta, hogy teljes potenciálját kiaknázza - mondta Carsten Dilling, a cég elnöke egy keddi konferenciahíváson. A koronavírus alatt tapasztalt válságból való kilábalást a személyzeti költségek, a magas adósság és a sztrájkok is hátráltatták - írja a Bloomberg.

Ezért a SAS és egyes leányvállalatai önkéntes kérelmet nyújtottak be az Egyesült Államok New York déli kerületének csődbíróságához. A légitársaság közölte, hogy a bíróság felügyelete alatt zajló eljárást kilenc-tizenkét hónapon belül befejezi.

Az Egyesült Államokban a csődeljárások nyitva állnak azon külföldi vállalatok előtt, amelyeknek az országban van vagyonuk vagy tevékenységük.  "Az eljárás jogi eszközöket biztosít számunkra az átalakulásunk felgyorsításához, miközben a szokásos módon folytathatjuk a működésünket" - mondta Anko van der Werff vezérigazgató.

A SAS szerint a csődeljárás segíteni fogja őket a bénító adósságteher kezelésében. Bár más európai légitársaságoknál a világjárvány miatti korlátozások enyhülése után idén nyáron megugrott a kereslet, a skandináv légitársaság a vártnál lassabban tért magához, és a Covid-válságot megelőző strukturális problémákkal küzdött.

Emellett a stockholmi székhelyű vállalat "előrehaladott" tárgyalásokat folytat több hitelezővel, hogy további, akár 700 millió dolláros adósfinanszírozást biztosítson - áll a keddi közleményben.

A vállalat korábban küzdött azért, hogy a legnagyobb részvényesek támogatását is megszerezze a szerkezetátalakítási tervhez. Azonban míg Dánia azt mondta, hogy nyitott arra, hogy növelje részesedését, addig Svédország kormánya jelezte, hogy elfogadja a neki járó adósságok saját tőkévé történő átalakítását, de nem vesz részt egy új tőkeemelésben. A két kormánynak egyenként 21,8%-os részesedése van az SAS-ban. A norvég kormány, a hitelezők egyike és a vállalat korábbi részvényese, szintén azt mondta, hogy nem vesz részt a részvényeladásban.

A csődeljárást azért is indították be, mert a légitársaság pilótái sztrájkba kezdtek. Emiatt a FlightAware.com weboldal szerint a légitársaság kedden 236 járatot, azaz a tervezett indulásai 78%-át törölte. Az utazók széles körű fennakadásokról számoltak be Svédország, Dánia és Norvégia repülőterein, ahol a SAS-nak nagyobb csomópontjai vannak.

A vállalat szerint a pilóták munkabeszüntetése a légitársaság működését fenyegeti. Ugyan a sztrájktárgyalások meghiúsultak, a SAS közleményében azt írta, a csődeljárás ellenére is igyekeznek kiszolgálni utasaikat. A vállalat likviditására és pénzügyi helyzetére azonban negatív hatással van a sztrájk, és ha elhúzódik, a hatás jelentős mértékűvé is válhat.