A spanyol turizmust is megrázta a Thomas Cook csődje

Forrás: MTI

 2019. szeptember 24. 10:18

Az El Economista című spanyol gazdasági napilap szerint elsősorban a Kanári-szigetek és a Baleár-szigetek idegenforgalmát érintheti kedvezőtlenül a 178 éve működő Thomas Cook-csoport összeomlása.

Az újság információ szerint az utazásszervező vállalatcsoport közreműködésével tavaly 7,1 millió turista érkezett a dél-európai országba. Közülük 3,3 millióan az egyik németországi érdekeltség, a Condor légitársaság révén, amely most a német kormány segítségét kérte működése fenntartásához.

Jorge Marichal, a tenerifei szállodai szövetség elnöke az Onda Cero rádiócsatornának úgy nyilatkozott: a Kanári-szigetekre látogatók 20-22 százalékát a brit társaság szállította.

A Thomas Cook érdekeltségébe tartozó cégeknek a következő tizenöt napra 525 spanyolországi repülőjáratuk volt betervezve, amelyek törlése mintegy 114 ezer utast érint a spanyol légibiztonsági ügynökség szerint.
Az ügyvezető kormány összehívja az érintett spanyol régiók vezetőit, hogy pontosan felmérjék a várható következményeket és enyhítsék az esetleges károkat – jelentette be María Reyes Maroto spanyol turisztikai miniszter a Cadena Ser rádióadó műsorában.

A politikus garantálta, hogy a minden külföldön rekedt spanyol állampolgár hazautazhat, köszönhetően a brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) által kidolgozott készenléti tervnek.

A Kanári-szigetekre látogatók 20-22 százalékát a Thomas Cook szállította

Fotó: unsplash.com

„A mi felelősségünk sürgetni a brit kormányt, hogy a készenléti terv megvalósuljon, és mindenki hazatérhessen” – mondta, hozzátéve, hogy még zajlik a hazaszállítandó spanyol turisták létszámának felmérése.

Beszámolt arról is, hogy a várható csődről már pénteken  riasztást kaptak, és a hétvégén megpróbáltak közbenjárni azért, hogy nagy spanyol szállodaláncok pénzügyi befektetőként megmentsék a cégcsoportot, ám végül ez nem sikerült.A világszerte 22 ezer alkalmazottat foglalkoztató utazási iroda hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küzdött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett.

Olvassa el cikkünket arról, milyen okok vezettek a Thomas Cook csődjéhez.