A Szabadság tér múltját ismerhetik meg a Budapesti Aszfaltprojekt résztvevői

 2013. június 12. 20:50

A Szabadság tér múltját ismerhetik meg a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP) résztvevői három különböző tematikájú sétán szombaton és vasárnap.Szombat délelőtt 11 órától Szoborpalimpszeszt - Trianon a Belvárosban címmel a Szabadság tér mára láthatatlanná vált történelmi múltját mutatja be a résztvevőknek Zeidler Miklós.

A történész azokról a szobrokról mesél, amelyeket a két világháború között állítottak a téren Trianon emlékezetére. Az érdeklődők így egyebek mellett megtudhatják, hol állt a Magyar fájdalom szobra, mi maradt a Magyar feltámadás szobrából, és hogy hol állt Harry Hill Bandholtz emlékműve az államszocializmus időszakában.
A Szabadság, Tér, Maraton című hétvégi programsorozat részeként délután 15 órától a Liberty with Barriers című angol nyelvű programra várják az érdeklődőket - közölték a szervezők az MTI-vel.
A Nyilván tartanak - Belváros című két és félórás séta vasárnap délután 15 órától a Belváros titkosszolgálati funkcióit betöltő épületeit térképezi fel Tabajdi Gábor történész vezetésével. A városrészben sétálva az egyes épületekhez kötődő jellegzetes történetekkel, a diktatúra központi szerveinek mindennapjaival, a belügyi munka, a propaganda eszközeivel és módszereivel is megismerkedhetnek a program résztvevői.
A BUPAP sétáin való részvételhez regisztráció szükséges a www.bupap.hu oldalon.