A szállodahajó-turizmus fejlődési lehetőségei a pandémia idején

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2021. november 24. 15:42

A COVID-19 pandémia nem várt visszaesést hozott a szállodahajó-turizmus piacán. A Turizmus Bulletin 2021. évi 3. számában megjelent „Reziliencia a szállodahajó-turizmusban” című tanulmányban Pókó Nikolett ismerteti a turisztikai termék válságkezelési lehetőségeit.

A szállodahajó-turizmus az elmúlt évek egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai terméke. 2012-ben 21 millió főnél is többen utaztak szállodahajókon, 2022-re pedig 34 millió utast prognosztizáltak a szakértők – áll a tanulmányban.

A pandémia hatására azonban a termék iránti kereslet jelentősen visszaesett, a piaci szereplők korábban nem látott kihívásokkal néztek szembe.

szallodahajo_123rf

Egyes szolgáltatók teljes visszafizetési garanciát vállalnak minden nyolc napos vagy annál hosszabb útra, ha az utas nem elégedett a hajó szolgáltatásaival vagy a hajóúton elérhető programokkal

Fotó: 123rf.com

A tanulmányban a válságkezelési lehetőségeket rendszerezi a szerző, melyeket szekunder kutatás keretében összesített. Ehhez hazai és nemzetközi szakirodalom, valamint a piacot összefogó CLIA (Cruise Lines International Association – Szállodahajótársaságok Nemzetközi Szövetsége) kimutatásainak elemzésére került sor.

Az elemzés alapján kiderült, hogy a szállodahajó-turizmusban számos újítást vezettek be a pandémia alatt. Több figyelmet fordítanak a kikötőkre és a kikötéseknél érintett desztinációkra, erősítik a felelős turista szemléletet, valamint a helyi lakosok bevonásával szorosabb partnerséget kívánnak kötni a településekkel.

Kiemelt szerephez jut az utasbiztonságot erősítő fedélzeti lehetőségek fejlesztése is. A fedélzeten PCR (polimeráz láncreakciót alkalmazó) laborok lettek kialakítva, ahol az utasok és a személyzet is elvégeztetheti a szükséges koronavírus teszteket.

Egyes szolgáltatók teljes visszafizetési garanciát vállalnak minden nyolc napos vagy annál hosszabb útra, ha az utas nem elégedett a hajó szolgáltatásaival vagy a hajóúton elérhető programokkal. Mindezzel igyekeznek erősíteni az egyébként is prémium élményeket és magas fokú biztonságot kereső turisták (elsősorban szenior korcsoport) bizalmát és utazási kedvét.

A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely IDE kattintva érhető el.