A csomagtúrákat szabályozó EU-s törvény reformjáért indult petíció

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 22. 14:57

A nemzetközi hírű német utazási szakjogász, Ernst Führich professzor online petíciót indított, amelyben a szervezett utakat szabályozó uniós jogszabály (PTD) módosítását kezdeményezi. Amennyiben elegendő aláírás gyűlik össze, sor kerülhet az irányelv módosítására.

A MUISZ titkársága juttatta el szerkesztőségünhöz a petíció szövegét, amelyet az alábbiakban közlünk:

A turizmusszakma világszerte olyan helyzetbe került a COVID-19 következményeként és az azzal járó utazási korlátozások bevezetésével, amely már a puszta létét veszélyezteti. Ezt a helyzetet az EU 2015/2302 (2011/83/EU.) számú szabályozásában rögzítették.

Azt szeretnénk, hogy utasaink az utazás törlésekor felmerülő költségek egy részét megfizessék, amennyiben a törlés rajtunk kívülálló okok miatt történik.

A jelenlegi uniós szabályozás nem teszi lehetővé, hogy az irodák a rajtuk kívül álló ok miatti törlés esetén a felmerült költségek egy részét áthárítsák az utasokra

Fotó: 123rf.com

Indoklás

Az érvényes szabályozás szerint minden utazási iroda köteles a befizetett teljes összeget 14 napon belül visszatéríteni, amennyiben az utazás kivédhetetlen, rendkívüli körülmények miatt nem valósulhat meg.

Az utazásszervező már az út kezdetétől fogva szolgáltatást nyújt: tanácsokat ad, előkészíti az ajánlatokat, megrendeli a szolgáltatásokat (repülő, hotel, túrák, transzferek).

Ezen kívül főleg a kis- és közepes méretű szakosodott utazási irodák
előleget fizetnek az ő szolgáltatóiknak pl. a repülőért, a hotelekért
stb. Az utazási iroda sem a már általa nyújtott szolgáltatásokat, sem
a már kifizetett előlegeket nem számolhatja fel ügyfelének, amennyiben
az utazás meghiúsulása egy világjárvány következménye.

Március 18. óta az összes már megrendelt utat töröltük. Az utazási irodák az esetben is szolgáltatást nyújtottak, amikor törölték az utakat és ezért sem lettek megfizetve! Nem, vagy késedelmesen kapták vissza az előlegeket a repülőtársaságoktól. Azt a pénzt, amit külföldre utalsz, többnyire nem fizetik vissza, az utazási irodák csupán jóváírási értesítést kapnak a kifizetésről. Sok, szakosodott utazási iroda kényszerült máris felszámolni vállalkozását az utazási csomagokat érintő fent említett szabályozások miatt.

A fogyasztók szemszögéből mindez azt jelenti, hogy az utazási irodák
ajánlatainak sokszínűsége el fog tűnni az EU-ból. A kis és közepes
méretű vállalkozások, akik az egyéni utakat szervezik, nem tudnak
túlélni. Az állam a nagy vállalatcsoportokat támogatja, és ők fogják a
jövőben a piacot és az árakat uralni.

Azt szeretnénk, hogy utasaink az utazás törlésekor felmerülő költségek egy részét megfizessék, amennyiben a törlés rajtunk kívülálló okok miatt történik.

Ennek a változtatásnak a jogi kereteit Prof. Dr. Führich nyílt levélben továbbította Lambrecht asszonynak, Németország igazságügyi miniszterének.

Amennyiben Ön is szeretné megőrizni az ajánlatok sokszínűségét az európai utaztatási szakmában, és azon a véleményen van, hogy a befektetett munkát becsületesen meg kell fizetni, úgy megkérjük Önt, hogy szavazzon arra, hogy megváltoztasság az EU utaztatással kapcsolatos szabályozását!

A petíciót itt lehet elolvasni és aláírni.