A távmunka hatásai az utazási keresési trendekre

Forrás: turizmus.com

 2021. február 19. 16:33

A járvány következtében emberek milliói számára változtak meg radikálisan a munkahelyi szokások, hiszen sokan otthonról kezdtek dolgozni – ez pedig az internetes utazási keresésekre is hatással volt: míg korábban hét közben böngésztek utazással kapcsolatos oldalakat, most inkább hétvégén terveznek.

A Mabrian turisztikai szektorra koncentráló elemző platform szerint 2019 folyamán a globális, repüléssel kapcsolatos keresések többsége munkanapokon történt, jellemzően hétfőtől szerdáig, nem pedig a hétvégéken, írja a Travel News Daily.

Pedig alapvetően logikusnak tűnne, ha több keresés koncentrálódna a hétvégékre, hiszen a felhasználóknak több szabadidejük van, de a valóságban ez egészen a járvány kezdetéig nem így történt. A globális keresési adatok elemzése ugyanis azt mutatta, hogy az emberek több időt töltöttek járatok keresésével munkanapokon.

Ezt a mintát változtatta aztán meg 2020-ban a világjárvány miatt bekövetkezett mélyreható társadalmi és munkaerő-változások. Emberek milliói hagyták abba a mindennapi irodába járást, helyette pedig otthon dolgoznak – ez pedig megváltoztatta az utazási keresések trendjét is. A távmunka és a több otthon töltött idő megnövelte az interneten eltöltött idő mennyiségét; ezért most több időt töltünk az utazások keresésével, tervezésével a hétvégéken és hétfőn.

Ez a viselkedésváltozás különösen fontos a turizmusmarketing, a bevételkezelés és az turisztikai célú e-kereskedelem szempontjából – emeli ki a cikk.

homeoffice_123rf

A jelenlegi körülmények között a hétfői és hétvégi napok azok, amikor például a repülési keresések szempontjából sikeresebb a kampány

Fotó: 123rf.com

Egy-egy kampány sikere vagy megtérülése nagyban függ a fogyasztók eloszlásának specifikációjától és az ütemezéstől is – mindennek pedig összhangban kell állnia a fogyasztó szokásaival.

A jelenlegi körülmények között a hétfői és hétvégi napok azok, amikor például a repülési keresések szempontjából sikeresebb a kampány, míg a hét közben történő keresésekre célzott kampányok rosszabbul szerepelhetnek, mint a pandémiát megelőző időszakban.

A kérdés az, hogy ez a tendencia folytatódik-e, vagy csak a jelenlegi, járványidőszak körülményeihez igazodtak a trendek. Az adatok most azt mutatják, hogy ez a tendencia inkább az otthoni munkavégzéshez kapcsolódik, így hát mindaddig fennmarad, amíg a távmunka és a mobilitási szokások is megmaradnak. Hogy később mi várható, arra pedig csak a trendek állandó, valós idejű megfigyelése adhat majd választ.