A tengerbe zuhant az EgyptAir párizsi gépe

Forrás: MTI/hvg.hu

 2016. május 19. 10:46

Eltűnt a radarról csütörtök hajnalban az Egyptair egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata. A gép az egyiptomi légi irányítók szerint a tengerbe zuhanhatott, a fedélzeten 66 ember tartózkodott, az utaslista szerint magyar nem volt a gépen.

Az EgyptAir MS804-es járata 23:09-kor szállt fel Párizsból, és kairói idő szerint 2:45-kor veszett nyoma – közölte a légitársaság. Órákkal az eltűnés után a kairói légi közlekedési minisztérium megerősítette, a gép lezuhant. A roncsokat még nem találták meg. Az egyiptomi légiforgalmi irányítók korábban azt közölték, a gép a tengerbe zuhanhatott. A francia kormány válságtanácskozást tartott, Manuel Valls miniszterelnök a Guardian tudósítása szerint egy interjúban azt mondta, "semmilyen elmélet sem kizárható" az eltűnt géppel kapcsolatban, forró dróton vannak az egyiptomi hatóságokkal.

A járaton az első információkkal szemben nem 69-en, hanem 66-an utazhattak: a légitársaság biztonsági szolgálatának három tagja, hét fős személyzet és 56 utas, köztük egy gyerek és két csecsemő.

Az EgyptAir utaslistája szerint magyar nem volt a gépen, a 30 egyiptomi és 15 francia utas mellett két iraki és egy-egy brit, belga, kanadai, portugál, szudáni, szaúdi, csádi, algériai és kuvaitiról tudnak. Az angol eltűntet a brit külügyminisztérium még nem erősítette meg.

A gép a légitársaság szerint 10 mérföldet tett meg Egyiptom légterében, mielőtt eltűnt, más források azt írják, landolás előtt 20 perccel tűnt el a gép.

A Reuters szerint a görög légi irányítók is beszéltek a gép pilótájával, amikor a járat Kea szigete felett repült el. A polgári légi irányítás vezetője szerint a pilóta semmilyen problémáról sem beszélt. A gép 3:27-kor hagyta el a görög légteret és két perccel később el is tűnt a görög radarokról.

Arról elég nagy az ellentmondás, hogy a gép adott-e vészjelzést. Az első hírek úgy szóltak, hogy a pilóták nem adtak le ilyet, majd a légitársaság közölte, az eltűnés után két órával a gép leadott valamilyen vészjelzést – í rja a Guardian. Elképzelhető, hogy ez valamilyen automatikus jelzés volt, bár a képet tovább bonyolítja, hogy a hadseregnek semmi ilyesmiről nincs információja. Technikai problémáról továbbra sincs információ, az időjárással sem volt gond.

Az EgyptAir szerint az egyiptomi fegyveres erők tagjai már a helyszínre értek, hogy a vizsgálatokban és az esetleges mentésnél segédkezzenek. Csatlakozott a kereséshez egy görög C-130-as szállítógép és egy felderítő repülőgép is. Egy görög fregatt szintén abba a térségbe tart, ahol a gépet utoljára észlelték, valamint helikopterek állnak készenlétben egy görög szigeten.

A kairói reptérre megérkezett a hozzátartozók első csoportja és az egyiptomi kormányfő is.

A légitársaság azt is közölte, hogy tapasztalt pilóta vezette a gépet, aki eddig összesen 6275 órát repült, ebből 2101 órát Airbus 320-ason. A másodpilóta is 2766 repült órát teljesített eddig.

A Flightradar24 adatai szerint a gép a Földközi-tenger felett tűnt el, közel az egyiptomi partokhoz. A 2003-ban gyártott Airbus az adatok szerint 988 kilométer per órás sebességgel repült 11 270 méteres magasságban.

A gép pocíziója a Flightradar24 szerint a leszállás előtt alig fél órával