A tervezettnél hamarabb készül el az új utasmóló a Budapest Airporton

Forrás: Magyar Építők

 2018. június 22. 09:36

A tervezettnél két hónappal korábban, augusztus 1-jén átadhatja a budapesti repülőtér 2B terminálján épülő új utasmólót a kivitelező KÉSZ Építő Zrt.

Stephan Schattney, a Budapest Airport műszaki központjának igazgatója  elmondta, hogy az új létesítmény építését a kedvező téli időjárás gyorsította fel. Az utasmólót már a nyári szezon utolsó időszakában átadják az forgalomnak a budapesti új hosszú távú járatok miatt. A háromszintes építmény a légi utasok várakozását, beszállítását, kiszállítását és útlevél-ellenőrzését teszi lehetővé, amivel mintegy 5-6 millió fővel növekedik a budapesti repülőtér éves utasforgalmi kapacitása. A 2B terminálhoz kapcsolódó létesítmény megépítése az egyik legfontosabb része a Budapest Airport 50 milliárd forintos BUD 2020 elnevezésű, 2020 végéig megvalósuló repülőtér-fejlesztési tervének.

Nagyon jó ütemben haladnak a fejlesztések a Budapest Airporton

Fotó: magyarepitok.hu

A 220 méter hosszú területen tíz új utashíd és 27 új beszállókapu épül, a móló kiszolgálja a légitársaságok különféle beszállítási igényeit is. Az utasmóló mintegy 8 milliárd forintos fejlesztése a móló épületén kívül az egyik, repülőgépek által használt gurulóút meghosszabbítását is magában foglalja. Ezzel párhuzamosan zajlik az 1-es futópálya felújítása is. Az igazgató szerint ott 15 nappal a tervezett befejezési határidő előtt járnak, a pályát június végén adhatják vissza a repülőgép-forgalomnak.