A Thomas Cook az orkák mellé áll

Forrás: MTI

 2018. július 30. 13:16

Megszakítja az együttműködést a kardszárnyú delfineket tartó parkokkal a Thomas Cook. A neves brit utazásszervező vállalat a jövő nyártól nem kínál jegyeket olyan élményparkokba, amelyek kardszárnyú delfint tartanak fogságban, mivel ügyfelei több mint 90 százalékának fontos az állatok jóléte.

A két érintett intézmény a floridai SeaWorld delfinárium és a Tenerifén működő Loro Parque állatkert.  „Nem volt könnyű döntés” – mondta Peter Fankhauser, a vállalat vezetője a lépés vasárnapi bejelentésekor.  Blogbejegyzésében Fankhauser elismerte, hogy mindkét park megfelel az orkák tartására vonatkozó előírásoknak és komoly fejlesztéseket is végeztek, ám mindettől függetlenül, jövő nyártól a Thomas Cooknál egyetlen olyan intézménybe sem lehet majd belépőjegyet venni, amely kardszárnyú delfint tart fogságban.

Fankhauser szerint az elmúlt 18 hónapban rengeteg szakértővel egyeztettek, és megvizsgálták a releváns tudományos bizonyítékokat is. Az ügyfeleik részéről érkezett visszajelzések alapján azonban az rajzolódott ki, hogy a vásárlóik több mint 90 százaléka számára fontos tényező, hogy utazási irodájuk komolyan foglalkozzon az állatok jólétének ügyével.

Az utazásszervező vásárlóinak több mint 90 százaléka számára fontos tényező, hogy utazási irodájuk komolyan foglalkozzon az állatok jólétének ügyével

Fotó: pixabay

A SeaWorld többé nem szaporítja fogságban élő orkáit, de a parkjaiban élő példányokat megtartja. A cég közleményében azt írta, hogy parkjait már több millióan keresték fel Nagy-Britanniából, és továbbra is várják a szigetország lakóit.

A delfinek és más állatok szórakoztató célú fogva tartása miatti kritikus hangok akkor erősödtek meg, amikor 2013-ban bemutatták a Blackfish – Egy kardszárnyú delfin története című dokumentumfilmet, amelynek középpontjában Tilikum története állt. Az orlandói Sea World delfinje 2010-ben a nézők szeme láttára rántotta magával a medencébe és ölte meg idomárát, Dawn Brancheau-t a Dine with Shamu című show végén. A Sea World látogatószáma megcsappant, ugyanakkor a park „manipulatívnak” nevezte a dokumentumfilmet.

A Thomas Cook tavaly 49 állatkert esetében vizsgálta meg, hogy azok megfelelnek-e az állatok jólétére vonatkozó irányelveinek, amelyeket a brit utazási irodák szövetségének (ABTA) előírásaira alapozva fogalmazott meg. A vizsgált intézmények közül 29 nem felelt meg, ezért a vállalat megszakította velük az együttműködést.