A Tisza-tavat szeli át az Év Kerékpárútja

Forrás: turizmus.com

 2021. május 11. 15:39

Az Év Kerékpárútja pályázat keretében szavazásra bocsátott 11 kerékpárútra összesen 11 596 voks érkezett. Az ország 7 megyéjéből beérkezett pályázatok közül végül a Poroszlót és Tiszafüredet összekötő út lett az ország kedvenc bringaútja 2 976 szavazattal.

Idén második alkalommal hirdették meg Az Év Kerékpárútja pályázatot. A szervezők a lakosság által beküldött 46 pályázat közül szakmai és turisztikai szempontok alapján kiválasztott 11 kerékpárutat bocsátottak szavazásra az Aktív Magyarország közösségi oldalán, ezzel népszerűsítve a kerékpáros turizmust hazánkban.

A május 10. éjfélkor lezárt versenyen a legtöbb voksot a Poroszlót és Tiszafüredet összekötő út kapta. Nem véletlenül, hiszen az ország talán leglátványosabb kerékpáros építménye a Tisza-tó fölött vezető négy híd.

Monumentalitása mellett azért is megérdemli a nyertes címet, mert az egyik leglátogatottabb kerékpáros úti cél: 2020-ban közel 100 ezer kerékpáros haladt át a bringaúton.

A tavaly nyáron átadott 6,5 km-es kerékpárúton az autóforgalomtól elválasztva, teljes biztonságban gurulhatunk. Ezzel teljessé vált a kis Tisza-tó kör és azóta is rengeteg bringás érkezik a különleges hangulatú helyre.

kerekpar_tiszato

A járványhelyzet elmúltával a Hortobágyi Nemzeti Park e-kerékpáros túrákat is indít majd a Tisza-tó körül

Fotó: Aktív Magyarország

A tó körbetekerése megfelelő felkészültséggel könnyen teljesíthető kihívás a kezdő bringásoknak is, hiszen a kerékpárút majdnem végig sík terepen vezet, közvetlenül a Tisza-tó festői szépségű tájai mellett. A látogatók előre megtervezhetik a tókerülőt az Aktív Magyarország oldalán található túraajánló alapján. A járványhelyzet elmúltával pedig a Hortobágyi Nemzeti Park e-kerékpáros túrákat is indít majd.Az e-bike-ok elektromos rásegítésének köszönhetően a túrázók több figyelmet szentelhetnek a természetnek – a szakavatott túravezetők pedig olyan természeti csodákra hívják fel a figyelmet, amely mellett egyébként könnyedén elsuhannánk.

Az Év Kerékpárútja versenyen, kevéssel lemaradva, második helyezett lett a Deseda-tó kerékpáros kör (2880 szavazat), harmadik pedig az Oroszlány–Tatabánya kerékpárút (892 szavazat).