A Travel Service bekebelezi a ČSA-t

Forrás: turizmus.com

 2017. október 14. 06:59

A ČSA többségi tulajdonosává válhat a Travel Service, miután megegyezett a Korean Airrel és a PRISKO cseh állami vállalattal részvényeik átvételéről.

A cseh Travel Service légitársaság eddig a ČSA (České Aerolinie) 34 százalékos tulajdonrészét mondhatta magáénak. A Korean Air 44 százalékos és a PRISKO 19,74 százalékos részesedésének átvételével, az illetékes versenyhatóságok jóváhagyásával három hónapon belül 97,74 százalékra növelheti a részesedését. Igaz, a PRISKO által képviselt cseh állam még akkor is visszaléphet a megállapodástól, ha a versenyhatóság jóváhagyja az ügyletet, de ebben az esetben is minősített többségi tulajdonos lesz a Travel Service a tranzakció után.

 

A lépés összhangban van a Travel Service azon törekvésével, hogy Európa egyik meghatározó légitársaságává váljon. Jiří Šimánĕ, a Travel Service igazgatótanácsának elnöke szerint társaságuk a 2009-ben megkezdődött privatizáció óta érdeklődik a ČSA iránt, amelynek flottáját többségi részvényesként 70-80 gépre bővítenék.

A ČSA az elmúlt években végrehajtott átszervezéseknek köszönhetően, számos veszteséges esztendő után már harmadik éve növekvő árbevételekről és pozitív eredményről számol be.

A menetrendszerinti, charter- és magánjáratokat egyaránt üzemeltető, a cseh mellett a magyar, szlovák és lengyel piacon is jelen lévő Travel Service tavalyi konszolidált eredménye 344,5 millió CZK volt. A társaság 2023-ig 30 Boeing 737 MAX géppel szándékozik bővíteni flottáját.