A TUI kitart a Boeing mellett

Forrás: AIRportal.hu

 2019. március 30. 12:14

Bár a 737 MAX-ok földre parancsolása 200 millió eurós kárt okozott eddig a TUI-nak, a cég továbbra is megbízik az amerikai gyártóban.

A TUI-csoport azt közölte, a MAX-ok helyettesítése 200 millió eurós lyukat ütött a költségvetésében, ezért kénytelen profitfigyelmeztetést kiadni – írja a Reuters jelentése alapján az AIRPortal.hu. E szerint az adózás előtti eredmény a tavalyihoz képest 17 százalékkal alacsonyabb lehet,  de, ha júliusnál tovább húzódik a gépek használatának tilalma, akkor akár 26 százalékot is eshet a mutatójuk. Tavaly a cég 1,1 milliárd eurós adózás előtti eredményt ért el.

A figyelmeztetés miatt a társaság részvényei rekord alacsony szintre estek a frankfurti tőzsdén. Emellett az Ethiopian Airlines lezuhanása óta 10 százalékkal csökkentek a TUI foglalásai a főbb piacokon.

A MAX-ekkel kapcsolatos probléma ellenére azonban a társaság kiáll a Boeing mellett. David Burling igazgatósági tag azt mondta, a cégnek nem áll szándékában a MAX-ekre vonatkozó rendelését visszamondani. Friedrich Joussen vezérigazgató ehhez hozzátette: éves szinten repülőgépenként 1 millió dollárt spórolnak meg csak a fogyasztáscsökkenés miatt. A vezérigazgató biztosra vette, hogy jövőre emiatt kártérítést kapnak a repülőgépgyártótól.

A TUI-nak nem áll szándékában visszamondani a MAX-ekre vonatkozó rendelését

Fotó: Boeing

Csütörtökön a MAX-ok legnagyobb üzemeltetője, az amerikai Southwest is bejelentette, hogy a korábban vártnál alacsonyabb pénzügyi eredményre számít, de a United és az Air Canada is jelezte, hogy negatív hatásokkal számolnak.

Kapcsolódó cikkek

Corsair: kiszáll a TUI

2019. március 18.